mumpsZaušnjaci su virusna infekcija zaušnih pljuvačnih žlijezda . Izazivač je  virus koji se zove mumps.  Radi se o oboljenju koje je danas relativno rijetko zbog sprovođenja  sistematske vakcinacije,ali se ipak povremeno pojave epidemije ovog oboljenja. Pretežno obolijevaju djeca i obično u hladnijim periodima godine.

Kako se prenosi infekcija?

S obzirom da se virus nalazi u pljuvački oboljele osobe, neposredni kontakt sa pljuvačkom kao što je korištenje ličnog pribora, intimni kontakt,  kao i kijanje i kašljanje oboljelog  u neposrednoj blizini mogu dovesti do zaraze.

Koji su simptomi zaraze?

Simptomi obično nastaju nakon 2-3 nedelje od kontakta sa virusom. Najprepoznatljiviji znak je otok pljuvačnih žlijezda iza uha (obično prvo otok  žlijezde sa jedne strane a nakon dva  ili tri dana i sa druge strane).  Ostali simptomi koji mogu pratiti otok žlijezda su: glavobolja, povišena temperatura, malaksalost, gubitak apetita.

Kako se postavlja dijagnoza?

Obično je dovoljan klinički pregled infektologa uz eventualne analize krvi (rijetko su potrebne metode dokazivanja antitijela u krvi, koje su i najpouzdanije)

Kako se liječi?

Za zaušnjake kao i za većinu  virusnih oboljenja ne postoji  ciljani lijek.  Obično se svi simptomi povlače  spontano nakon 7 dana.  Za olakšavanje tegoba se preporučuju:

  • Lokalno obloge u području otečenih žlijezda,
  • Lijekovi za smanjenje bolova i sniženje temperature
  • ishrana koja ne zahtijeva žvakanje (supe, pasirana hrana.).
  • Piti dosta tekućine.

Moguće komplikacije?

Zapaljenje mozga i moždanih ovojnica,  pankreasa i još nekih organa su moguće kao direktna komplikacija zaušnjaka. Kod muškaraca je relativno česta komplikacija zapaljenje testisa sa velikom opasnošću od trajnog steriliteta.

Vakcinacija ?

Vakcinisanje kao mjera sprečavanja zaušnjaka je zakonom propisana i obavezno se sprovodi  kod  djece!

 

Dr Mladen Petić

Kategorije: Medicina