Vađenje (ekstrakcija)  zuba nije bezazlena stomatološka intervencija, te zahtjeva od Vas kao pacijenta da poslušate sve savjete, koje će Vam dati Vaš stomatolog ili oralni hirurg.

Prije vađenja zuba potrebno je da isplanirate da ostatak dana provedete u mirovanju bez naprezanja i fizičke aktivnosti.

Smotuljak gaze,  koji se stavlja na svježu ranu od vađenja zuba, treba da ispljunete nakon  15 minuta. Nakon prestanka djelovanja anestezije vjerovatno će se javiti osjećaj bola. Tabletu protiv bolova svakako treba uzeti, ali napominjemo da  ASPIRIN  NIKAKO  NE  SMIJETE  KONZUMIRATI.

Otok u okolini rane možete spriječiti ili smjanjiti upotrebom hladnog obloga koji ćete držati na obrazu. Najbolje je peškir natopiti hladnom vodom iz česme i držati oblog dok se ne ugrije. Napravite pauzu pola sata, ponovo nakvasite peškir hladnom vodom i ponovite. NIKAKO NE GRIJTE RANU.

Izbjegavajte veoma toplu i tečnu hranu kao i alkohol.  Konzumirajte hranu sobne temperature i žvaćite drugom stranom vilica.

ISPIRANJE usta bilo kakvim rastvorima,tečnostima,čajevima i sl. je apsolutno zabranjeno 24 sata poslije intervencije.  U narednim danima zube je potrebno prati kao i uvijek, ali budite pažljivi oko rane.  Loša higijena može usporiti zarastanje rane.

U slučaju da se jave krvarenje, veoma jak konstantan bol,  otok i sl. javite se svom stomatologu bez razmišljanja.

 Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija