Uzroci povreda zuba su iznenadne pojedinačne nesrećne situacije koje je teško predvideti poput saobraćajnih nesreća, padova, udaraca, ali je moguće djelovati da do njih dolazi u manjiem obimu. To su opšte preventivne mjere zaštite u saobraćaju, izradnje sigurnijih igralište i terena, sprečavanje nasilja, veća pažnja oko male djece kada počinju da hodaju, izbegavanje opasnih igračaka, pravilna obuka u sportu. Individualno je moguće preduprediti neke rizična stanja i situacije sa posebnim zaštitnim merama.  Zubi koji su liječeni su krti i lako se lome i uvijek ih treba zaštititi krunicama. Povredama su posebno skloni istureni zubi (sjekutići). Neophodno je što ranije izvršiti ispravljanje ove ortodontske nepravilnosti, a dok se to ne postigne u vrijeme igre i sportskih aktivnosti koristiti specijalne štitnike. Zaštitne mjere predjela lica, glave i zuba je obavezno preduzimati kod pojedinih sportova i igara (vožnja biciklom, borilački sportovi, roleri, ragbi i sl.). Štitnici za zube su veoma korisna preventivna sredstva kod svih rizičnih slučajeva i aktivnosti. Lako se nose, nisu skupi i uvijek je bolje kada se individualno izrađuju u odnosu na konfekcijski napravljene.

Traumatske     povrede    zuba    stalne  i mlečne denticije su česte kod djece. U  savremenim  uslovima  života  djeca su    izložena traumama  koje se događaju  u obdaništu, školi, na ulici, na sportskim terenima. Aktivni kontaktni sportovi, saobraćaj, tuče  i  druge  aktivnosti  predstavljaju  najvažnije faktore  učestalosti povreda u predelu usta i zuba   kod dece. Oštećenje  struktura  zubnih  tkiva  i njihovog potpornog aparata u bilo kom stepenu izraženo, narušava funkcionalnost  žvakanja,  estetski izgled pacijanta i izaziva smetnje u govoru, što ističe važnost ovog problema. Povrede sistema usne duplje čine  80% svih povreda u sportu.

SPORTOVI ZA KOJE JE POTREBNO KORIŠĆENJE  ŠTITNIKA ZA ZUBE:

-Akrobatika

-Košarka

-Biciklizam

-Boks

-Hokej na travi, hokej na ledu

-Ragbi

-Fudbal

-Gimnastika

-Rukomet

-Skijanje

-Padobranstvo

-Voženje rolera

-Borilačke veštine

-Voženje skejtborda

-Odbojka

-Vaterpolo

-Dizanje tegova

-Surfovanje

Mada se savremenim materijalima sa dosta uspijeha zbrinjavaju traumom povrijeđeni zubi, nadoknada izgubljenog dela krunice ili cijelog  zuba, bez obzira koliko estetski bila uspiješna, nikada ne može dostići nivo funkcije kakav je zub imao prije  povrede. Zbog svih navedenih razloga, jasan je značaj  preventivnih mera  koje, bez obzira na mnogobrojne i različite uzroke koji dovode do povrede zuba, mogu biti primenjene sa dosta uspijeha.

dr Jelena  Galić

Kategorije: Stomatologija