Održavanje zubnih proteza (totalnih i parcijalnih)

 

Zubne proteze je potrebno prati poslije svakog jela. Za pranje se koriste četkice za zube ili posebne četkice za proteze u kombinaciji sa vodom i pastom za zube ili posebnim preparatima za čišćenje proteza. Proteza se mora dobro četkati i isprati cijelom površinom, sa svih strana. Higijena proteze je jednako bitna kao i higijena zuba nosača proteze. Isključivo loša higijena vodi lošem zadahu, prebojenosti proteze, naslagama i sl.

Noću proteze obavezno skidati i držati u čaši vode sa malo sode bikarbone. Postoje i preparati u obliku šumećih tableta ili praškova koji se rastvaraju u toj vodi.

Proteze sadrže lomljive dijelove, a neke su u potpunosti izrađene od lomljivog materijala. Pad proteze na pločice, lavabo, kadu i sl. može dovesti do pucanja proteze. Zato treba biti pažljiv tokom pranja.

U slučaju pojave ranica, žuljanja, bolova, klackanja proteze i sl. javite se svom stomatologu. Ispiranje usta čajem od žalfije i korišćenjem gelova (apoteka) može ublažiti tegobe.

Proteze do 5 godina mogu maksimalno ispunjavati funkcionalne i estetske zahtjeve. Poslije tog perioda potrebno je ponoviti protetski rad.

Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija