Bruksizam predstavlja svako škripanje ili stezanje zuba “na prazno”, tj. ukoliko ne žvaćemo i ne gutamo, a pogotovo se javlja noću.

Ova navika često je u vezi sa emocionalnim stresom, napetošću, strahovima ili zamorom, te dolazi do nesvjesnog škripanja i stezanja zubima. Bruksizam je češći kod osoba starijih od 25 godina, mada ni kod djece nije rijetka pojava (zbog prehlada, infekcija, alergija i prolaznog je karaktera).

Većina bruksomana škrguće zubima tokom sna. Kada ovo pravi veliku buku, obično partner otkrije o čemu se radi. Ako tenzija koja se vrši na vilici nije bučna, karakteristični simptomi će vas upozoriti. Kada se probudite osjetićete bol u vilici i migrenu, grčenje mišića vilice, a kasnije ćete primjetiti i trošenje kao i osjetljivost zuba na termičke promjene. Vremenom dolazi do pojave izuzetno jake osjetljivosti zuba i bolova u zglobovima, ušima i glavi, što stvara veliku napetost i nervozu kod pacijenata.

Ukoliko primjetite:

  • bol u zglobovima, ušima ili glavi koji se javlja odmah po buđenju i traje tokom dana
  • povećanu osetljivost zuba na hladno, pritisak ili druge nadražaje
  • pojava zaravnjenosti griznih površina zuba kao i smanjenje visine prednjih zuba

odmah posjetite svog stomatologa kako biste spriječili dalja oštećenja!

U stomatološkoj ordinaciji će vam na osnovu vašeg otiska zuba biti izrađen silikonski štitnik za zube koji ćete nositi u toku noći na zubima i tako spriječiti dalje trošenje zuba i bolove u viličnim zglobovima.

Međutim, najbolje je otkloniti pravi uzrok bruksizma. To je često stres, te ga se pokušajte kloniti koliko je god to moguće!

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija