Umnjaci (tzv. osmice) su posljednji zubi u nizu u obe vilice i po položaju i po vremenu nicanja. O bolnom nicanju umnjaka postoje mnogi mitovi i priče u našem narodu.

Uzrok svih problema koje stvaraju umnjaci je nedostatak mjesta za njihovo nicanje u vilici. U tom slučaju oni niču u nepravilnom položaju van zubnog niza, niču djelimično i tu se zaustavljaju ili uopšte ne niču. Takav nepravilan položaj umnjaka može da izazove
zapaljenje desni oko ovih zuba, karijes umnjaka i susjednih zuba, bol, tjeskobu zuba i neke druge rijeđe pojave (ciste, tumori, prelomi vilica). Takođe, moguće je da osmice svojim rastom ugroze susjedne zube (sedmice), ali i da izazovu velike infekcije vilica i vrata koje mogu, ako se ne liječe antibioticima, imati ozbiljne posljedice po opšte zdravlje.

Redovne posjete stomatologu i RTG snimak vilica pomoći će Vam da potencijalni problem sa umnjacima uočite i riješite prije nastanka komplikacija. Umnjaci, koji su nikli u potpunosti ali nepravilno, se vade klasičnom svima nama poznatom metodom. Umnjaci, koji su djelimično ili uopšte nisu nikli,  se vade hirurškim putem najčešće u lokalnoj anesteziji.

Gore navedeno ne znači da su svi umnjaci za vađenje. Naime, odluka o vađenju umnjaka donosi se posebno za svaki pojedinačan slučaj. U obzir se uzimaju trenutni simptomi, starost pacijenta, opšte zdravstveno stanje i  procjena mogućnosti nicanja.

Sljedeći put kad posjetite Vašeg stomatologa tražite mišljenje o svojim umnjacima, a možete konsultovati i oralnog hirurga ili ortodonta.

Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija