Vještačke zubne nadoknade izrađuju se u stanjima kada pacijentu nedostaje jedan ili više zuba. Opšta podjela svrstava ih u mobilne i fiksne zubne nadoknade. Ukoliko uslovi u ustima dozvoljavaju, zavisno od broja, stanja i rasporeda preostalih zuba, uvijek je bolje pribjegavati izradi fiksnih zubnih nadoknada, tzv. mostova.  Mostovi se sastoje od nekoliko povezanih vještačkih keramičkih zuba koji nadoknađuju zub/e koji nedostaju. Pored mostova mogu se u ustima izrađivati i pojedinačne solo krunice.

Ovim putem skenuo bih pažnju na važnost adekvatne oralne higijene kod pacijenata koji nose neke od fiksnih nadoknada. Dakle, pacijent koji ima most ili jednu solo krunicu mora posvetiti veću pažnju higijeni svojih usta i zuba nego osoba sa zdravim zubima. Naravno, u ovo vas mora uputiti vaš stomatolog. Vijek trajanja jednog mosta zavisi jednako kako od stomatologa tako i od vas samih.

Neposredno nakon cementiranja mosta, pacijentu se savjetuje da ništa ne jede narednih dva sata. Takođe, u toku tog dana potrebno je jesti mekšu hranu, kako bi se izbjegle mikrotraume na cementirani most koje može izazvati žvakanje i odgrizanje čvrste hrane, a i da se ostavi vrijeme cementu da se do kraja veže.

Ne manje važni savjeti jesu o tehnici pranja zuba. Ponekad pacijenti misle da su nakon izrade krunica ili mosta njihovi zubi trajno zaštićeni i da se više ne mogu pokvariti. Ovakvo mišljenje je potpuno pogrešno, naprotiv, zubi ispod navlaka su još podložniji karijesu i potrebna im je intenzivnija higijena nego zdravim zubima. Potrebno je temeljno četkati naosjetljivija područja – spojeve krunica sa zubom u predjelu zubnog vrata te prostore između zuba.

Što se tiče sredstava kojima treba vršiti oralnu higijenu tu nema nekih novina. Dakle, zubna četkica i pasta za zube kao osnovni set, a tu su i zubni konac te interdentalna četkica – moćno sredstvo za čišćenje međuzubnih prostora. Ako su vještačne navlake razdvojene na više mjesta onda pomoću zubnog konca očistite međuzubne prostore. Ako ne možete proći koncem, tu su interdentalne četkice kojima prolazite između dva zuba, ali do desni, tako da prođete četkicom na suprotnu stranu „iza zuba“. Poslije ovakvog čišćenja operite zube četkicom i pastom, blagim kružnim pokretima tako da masirate i desni, jer nema potrebe da „trljate“ keramiku, njoj se ne može ništa desiti. Na kraju isperite usta sa nekom od vodica za ispiranje usta.

Obavezno operite zube dva puta dnevno pastom i četkicom, a konac ili interdentalnu četkicu je dovoljno jednom dnevno da upotrebite. Ovakvom oralnom higijenom, te redovnom kontrolom svakih 6 mjeseci, vaš most ili krunica će trajati mnogo više nego što ste očekivali – čak i do 10 godina, iako je neki optimalan vijek trajanja 5 godina.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija