Na zubima se stvaraju meke i tvrde zubne naslage,  prije svega kao posljedica loše higijene usta i zuba. Zubni kamenac spada u tvrde zubne naslage koje nastaju mineralizacijom mekih.

Naime, nekoliko minuta nakon pranja zuba na istima se stvara tzv. dentalni plak koji preko meke zubne naslage, ugradnjom fosfora, kalcijuma i drugih minerala, prelazi u zubni kamenac kojeg više ne možemo ukloniti zubnom četkicom i pastom.

Ovaj proces stvaranja zubnog kamenca traje od 10 do 15 dana, a osnovni faktori koji tome doprinose su: loša oralna higijena, sastav pljuvačke pacijenta, loše plombe i protetski radovi, nepravilan položaj zuba u vilici.

Najčešće se stvara na mjestima gdje se u ustima luči pljuvačka, a to su unutrašnje strane donjih sjekutića i spoljašnje strane gornjih kutnjaka. Zubni kamenac je potrebno redovno uklanjati u stomatološkoj ambulanti ultrazvučnim aparatom, svakih pola godine. Ovo nije pravilo jer se kod nekih pacijenata stvara brže a kod nekih sporije. Neuklanjanje zubnog kamenca dovešće do upale zubnog mesa, krvarenja pri pranju zuba, povlačenja desni, te kasnije parodontalne bolesti i klaćenja zuba.

Redovno pranje zuba, odnosno dobra higijena usta najvažniji je faktor kako za sprečavanje nastanka zubnog kamenca, tako i drugih bolesti u ustima.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija