Roditelji, da li imate strah od stomatologa? Ako imate, nemojte ga prenositi na svoju djecu! To je prvo pravilo, jer dijete upija navike i najviše uči od svojih roditelja. Svakako bi trebalo da taj strah pobijedite te da kod dobrog stomatologa povedete i vaše dijete. Neka ono vidi da sjedite na stolici, da popravljate zub, da to nije toliko strašno, jer na vašem primjeru će mnogo naučiti. Ponekad  je teško da budete smireni u stomatološkoj ambulanti, ali to je ključno za stvaranje pozitivnog stava djeteta prema stomatologu.

Dajemo nekoliko savjeta kako da vaše dijete stekne dobre navike o higijeni usta i zuba:

  • Ako smo zaključili da djeca najbolje uče iz primjera koje im daju roditelji, onda svako jutro i veče pokažite svojim mališanima kako ste oprali zube, da oni to vide kada ih perete. Možete dopustiti da ono pomogne vama kada perete zube, jer i vi pomažete njima u tom činu. To je fer, zar ne?
  • Pranje zuba djetetu možete dočarati kroz neku priču ili pjesmu, uz malo kreativnosti. Priča u smislu da se u ustima odvija borba između „crvića“ (bakterija) i četkice za zube i da ih četkica mora pobijediti da ne bi „crvići pojeli zube“. Dok dijete drži otvorena usta i pere zube, možete im pričati šta se dešava sa „crvićima“, ima li ih još, da li ih četkica pobjeđuje.
  • Električna četkica je puno zanimljivija djeci od klasične, ali opet morate voditi računa o ispravnoj tehnici pranja zuba. Pješčani sat koji otkucava vrijeme trajanja pranja zuba takođe može biti od koristi da djeci bude zanimljivije.
  • Vizuelni efekat je ono što djeca najviše prihvataju, odnosno vjeruju u nešto kada vide svojim očima. Efikasan način da se dokaže kako na zubima još uvijek ima dentalnog plaka (bakterija), jeste da se određenim sredstvima koji prebojavaju zube nečistoće na zubima preboje. Ovo roditeljima može poslužiti kao odlična kontrola poslije pranja zuba, a dijete će se uvjeriti da li je temeljno opralo zube. Ovo će takođe djetetu dokazati da brzo i agresivno pranje nema učinka, već da to moramo činiti polako, temeljno, kružnim pokretima preko svih zuba.
  • Ako vaše dijete nema dovoljno godina da bi samo pralo zube, pokušava da to uradi i ne želi da mu vi to činite – to je dobar znak, jer će uskoro vrlo vjerovatno samo prati svoje zube. Možete uzeti neku lutku, ili je sami napraviti, te zajedno sa vašim mališanom prati joj zube. Sa ovom lutkom takođe dijete će lakše otići u prvu posjetu stomatologu.
  • Ako je vaše dijete u uzrastu od 5, 6 ili 7 godina, ono ima sposobnost i motoriku da samo pere svoje zube. Tu je veći problem podsjećanja te redovnosti obavljanja oralne higijene. U tom slučaju možete se dosjetiti da postavite alarm kada je vrijeme za pranje zuba ili tajmer koji će zvučnim signalom označiti kada je pranje završeno.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija