Ukoliko ste se susreli sa ovim neprijatnim osjećajem, sigurno ste zaključili da se radi o jednom od najjačih bolova u našem tijelu. Zubobolju najčešće uzrokuje dubok karijes koji je ugrozio unutrašnjost zuba (zubnu pulpu u kojoj je živac) te dovodi do nesnosnih bolova. Naravno da je neophodno da se javite stomatologu, međutim u hitnim stanjima često je potrebno da improvizujemo i da iskoristimo neke trikove i prirodne lijekove koji bi nam mogli pomoći i ublažiti bol.

Ovim putem dajemo 7 savjeta koji vam u hitnim stanjima mogu ublažiti bolove, kako biste dobili na vremenu do posjete stomatologu.

1. Dobro operite zube (zubnim koncem ošistite medjuzubne prostore i četkicom operite sve zube)

2. Usta isperite slanom vodom (u toplu vodu dodajte kašičicu soli, izmješajte i isperite usta)

3. Hladan oblog spolja (sigurno će malo ublažiti bolove)

4. Operite zube pastom za osjetljive zube (ukoliko je imate kod sebe)

5. Stavite hladnu vrećicu čaja na zub (vrećica zelenog ili crnog čaja može pomoći, jer čaj sadrži tanine koji ublažavaju bol)

6. Pritisak prstom na određene tačke na licu (određeni nervi povezani su sa zubima i pritisak na neke od njih može ublažiti bol)

7. Alkoholna pića sa visokim procentom alkohola mogu ublažiti bol zuba (ispiranjem usta)

Napominjemo da će sve ove mjere trenutno djelovati i da nas neće trajno riješiti problema. Potrebno je otkloniti uzrok koji je doveo do zubobolje, tj. otići kod stomatologa. Osnovni uzrok kvarenja zuba jeste pretjerano konzumiranje slatkiša, šećera i drugih ugljenih hidrata. Redovno pranje zuba i čišćenje zubnim koncem ključno je u prevenciji karijesa i zubobolje. Smanjite unos šećera, a unosite više voća i povrća!

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija