Bolesti zuba i mekih tkiva osim lokalnih problema, mogu uticati i na udaljene organe.  Mnogi od nas misle da loša higijena usta i zuba dovodi isključivo do karijesa, upale desni ili lošeg zadaha. Međutim, loše oralno zdravlje može se povezati i sa drugim ozbiljnim oboljenjima. Tako se oboljenja usta i zuba mogu povezati sa Alchajmerovom bolesti.

Radi se o degenerativnom moždanom poremećaju koji dovodi do smanjenja broja neurona i veza u mozgu, što na kraju uzrokuje gubitak moždane mase. Ovu bolest karakerišu postepeno i sigurno  gubljenje pamćenja,  sposobnosti govora, svijesti o vremenu i prostoru. Najčešće se javlja kod osoba preko 65 godina starosti.

Naučnici njujorškog Univerziteta našli su povezanost između ovog oboljenja i upale desni (gingivitisa).  Rezulteti studije su pokazali da se bakterija Porphyromonas gingivalis nalazila u mozgu oboljelih od Alchajmerove bolesti. Ono što je zanimljivo jeste da se baš ova bakterija povezuje sa hroničnom upalom desni. Naime, kod upaljenih desni one često krvare, pogotovo pri pranju zuba ili prilikom jela. Ovako se bakterije unose u krvotok i putem njega dospijevaju u druge organe pa tako i u mozak. Posljedice mogu biti gubitak pamćenja, zbunjenost, jer dolazi do stradanja moždanih ćelija (neurona). Ново истраживање британских стручњака, које је спроведено на пацијентима који су преминули а боловали су од деменције, открило је да су они имали болесне десни.

Pranje zuba dva puta dnevno, redovno čišćenje zubnim koncem i redovni pregledi kod stomatologa, mogu zaštititi mozak, srce, ali i druge udaljene organe u organizimu.

Dr  Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija