Alergijski stomatitis predstavlja zapaljenje sluzokože usta nastalo usljed alergije.  Naime, sluzokoža usne duplje može biti mjesto gdje se odigravaju alergijske reakcije.

Materije koje mogu izazvati tzv. senzibilizaciju organizma su: lijekovi koje se koriste u liječenju oralnih oboljenja i liječenju zuba, kao što su antibiotici, sulfonamidi, eugenol itd., zatim materijali koji se koriste za ispune zuba i u protetskom zbrinjavanju, kozmetički preparati i preparati za održavanje higijene usta, neki sastojci hrane itg. Alergogeno dejstvo mogu imaju gotovo svi sastojci ruža za usne, paste za zube, razna sredsta za ispiranje usta, žvakaće gume, bomboni i dražeji koji sadrže mentol.

Kao posljedica alergijske reakcije na sluzokoži usta mogu da se pojave crvenilo i otok, mjehurići, pa i plikovi. Promjene u ustima su najčešće na jeziku, koji postaje veoma crven. Usljed otoka jezik se uvećava. Takođe se mogu javiti i neke opšte smetnje, kao što su: muka, povraćanje, nekad bolovi u zglobovima, povećana tjelesna temperatura.

Kod osoba koje uoče ovakve promjene treba preduzeti liječenje koje se sastoji u pronalasku , a potom i odstranjivanju alergena, te sanaciji upalnih procesa u ustima.

Dr Jelena Galić

Kategorije: Stomatologija