cista_na_zubuCiste su patološke šupljine koje su obložene mekom ovojnicom i ispunjene tečnošću, mogu se razvijati u vilicima i u mekom tkivu (usna,obraz). Zubne ciste najčešće nastaju kao reakcija organizma na konstantnu infekciju koja dolazi preko vrha korjena u vilici iz zuba koji je inficiran (gangrena), kao posljedica karijesa.

Zubne ciste u najvećem broju slučajeva započinju rast bez simptoma dok ne dostignu odgovarajuću veličinu ili kada dospiju u stanje akutne infekcije.

Stanja koja mogu ukazati na eventualno postojanje ciste su: zub koji je promijenio boju, zub koji ima opsežan neliječen karijes, uočavate tvrdo izbočenje na vilici iznad/ispod zuba, ukoliko postoji fistula iz koje se cijedi sadržaj. Kako rastu postepeno “razlažu” okolnu kost i mogu oslabiti vilice, oštetiti susjedne zdrave zube, prodrijeti u susjedne anatomske strukture (sinus, nos) i napraviti ozbiljne komplikacije.

Suverena dijagnostička metoda za zubne ciste, pored kliničkog pregleda, je rendgensko snimanje zuba, pomoću koje možemo da postavimo dijagnozu, odredimo veličinu i lokalizaciju ciste te odredimo adekvatnu terapiju. Posebno bih izdvojio 3D metodu rendgen dijagnostike.

Liječenje ciste je isključivo hirurško. Potrebno je ukloniti cističnu promjenu u potpunosti iz kosti. To je jedini pouzdan način. U istom aktu tretira se i zub uzročnik. Naročito bitna napomena je da se cista mora u potpunosti ukloniti, jer se u protivnom ponovo pojavljuje. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, koja je dovoljna da pacijent ne osjeća nikakve bolove. Pacijent nakon intervencije drži hladan oblog spolja, pije antibiotike, a nakon sedam dana uklanjaju se konci.

                                                                                                                        Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija