U našim brzim životima , mnogi od nas jedu u žurbi , uzimajući džinovske zalogaje  hrane. Cilj je što pojesti više u što kraćem vremenu. Restorani brze hrane reklamiraju džinovske porcije pljeskavica, sendviča, tortilja, pica ali niko ne misli o veličini zalogaja  i brzini žvakanja. U isto vrijeme preporučuje se žvakanje žvakaćih guma, što samo nepotrebno opterećuje aparat za žvakanje i ne može biti alternativa higijeni usta i zuba.

Kako halapljivo žvakanje utiče na zube i vilične zglobove?

Žvakanje zalogaja koji su preveliki za lagodno žvakanje  može ostaviti loše posljedice na vaše zube i vilične zglobove . U posebnoj opasnosti su ljudi sa poremećajema viličnog  zgloba, koji mogu ograničiti raspon otvaranja usta.  Sve osobe, a naročito one sa poremećajima viličnih zglobova ne bi trebalo da otvaraju usta do maksimalnih granica. To činimo baš kada halapljivo jedemo hranu na ulici. Uzimanje velikih zalogaja samo dodatno opterećuje vilični zglob. Sa druge strane, žvakanje tvrde hrane kao što su zrna kokica, led, košpice i sl. ne samo da možemo  oštetiti vilične zglobove, nego možemo izazvati napuknuća tvrdih zubnih tkiva, ali i plombi. Dugotrajno žvakanje žvakaće gume takodje loše utiče i na zglobove i na zube.

Kako prepoznati bolest viličnog zgloba?

Glavobolje, bol pojedinih zuba, pucketanje ispred uha za vrijeme žvakanje, „preskakanje zgloba” i isčašenje zgloba su najčešći simptomi koji mogu ukazati na preopterećenje viličnog zgloba.

Kako spriječiti poremećaje viličnih zglobova?

Žvakanje umjerene brzine, otvaranje usta u normalnim granicama, adekvatno sanirani zubi i liječenje svih oblika krezubosti put su do zdravih viličnih zglobova.

  Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija