Već smo ranije pisali o promjeni boje zuba, ali onoj stečenoj koja nastaje kada neki uzrok djeluje na zdrav iznikao zub (karijes ili trauma). Ovaj put pišemo o flekicama koje se pojavljuju na zubima odmah pri njihovom nicanju, i koje vrlo rano primjećujete kod vaših mališana.

Bijele ili žute mrlje na stalnim zubima nisu rijetka pojava. Različiti su uzroci koji dovode do njihovog nastanka. Neki od najčešćih su fluorizacija, odnosno pretjerano unošenje fluorida, najčešće putem vode, u prvih 7-8 godina. Zatim demineralizacija, kao početna faza u nastanku karijesa, koja se vrlo često može videti nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata, u vidu bjeličastih okruglih polja usljed otežanog održavanja higijene tokom nošenja ortodontskih bravica. I kao treći najčešći razlog je hipomineralizacija, odnosno poremećaj u razvoju zuba koji nije dobio dovoljno minerala (najčešće kalcijuma). Najčešće se pojavljuju na zubima koji prvi niču, prvim kutnjacima i centralnim sjekutićima. Od drugih uzroka tu je i unošenje nekih lijekova u trudnoći (tetraciklini).

Ono što je bitno znati jeste da nema mjesta panici. Kod mrlja nastalih zbog manjka mineralnih materija, pretjeranog unošenja fluora ili lijekova, površina zuba je intaktna, neoštećena, tako da u najvećem broju slučajeva ne zahteva nikakav tretman od strane stomatologa. Problem je isključivo estetske prirode i ukoliko pacijent želi bijela mrlja se uklanja rotirajućim instrumentima u ambulanti te se sanira bijelom kompozitnom plombom. Ovaj zahvat najbolje je raditi kada zub završi svoj rast i razvoj.

Ukoliko se radi o demineralizaciji zuba koja nastaje kao posljedica početnog karijesa, ovakva kredasto-bijela promjena se može ukloniti bez ikakvog brušenja na zubu. Bijela mrlja će nestati ukoliko vršimo redovno odličnu oralnu higijenu, unosimo manje rafiniranih šećera, i ukoliko povremeno zub u ambulanti tretiramo preparatima na bazi fluora kako bismo izvršili uspješnu „ugradnju“ minerala u zub. Biće kasno ako djelujemo kada se već stvorio kavitet (rupica), jer tada su terapijski izbor jedino brušenje tog zuba i postavljanje plombe.

 Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija