Da! Konac  uklanja plak  koji  se lijepi  na zube i desni.  Plak je ljepljivi sloj koji se stvara na zubima i sadrži bakterije . Nakuplja  na cijeloj površini zuba, a najviše  na mestima  gdje četkice za zube ne mogu da dosegnu. Ovo može dovesti do bolesti desni i karijesa. Svakodnevnim korišćenjem konca za zube  povećavate šanse da zube zadržite za cijeli život , a smanjujte šanse za nastanak bolesti desni i karijesa. Konac pomaže i u spriječavanju  lošeg zadaha.

Koliko je bitan konac u higijeni zuba?

Zubni konac je najvažnije oružje protiv plaka, možda važnije od četkice za zube. Četkica čisti grizne površine i strane vaših zuba. Konac za zube čisti između njih. Danas postije aparati kao  waterpick,  ali konac je najbolji izbor. Ljudi jednostavno ne posvećuju  dovoljno vremena upotrebi zubnog konca i mnogi nikada ne nauče pravilnu tehniku upotrebe. Kada posjetite stomatologa tražite da vam pokaže.

Koji tip konca treba da koristim?

Konac za zube dolazi u mnogim oblicima: navošteni i nenavoštetni, uski i široki, te konac sa ukusom ili bez ukusa. Široki konac, ili traka, može biti koristan za osobe sa mostovima. Traka se obično preporučuje kada su prostori između zuba su široki.  Navošteni  konac može lakše klizi između zuba ili uskih  nadoknada. Postoje  još i pleteni i  najlonski konac. Svakom će odgovarati druga vrsta konca, svaki od njih će odraditi svoju ulogu, a to je da mehanički ukloni plak sa nepritupačnih mjesta. Najlonski konac premazan fluorom se preporučuje.

Kako se koristi konac?

Najlakši način  je sljedeći:  uzmite  50 cm  konca i obmotajte veći dio konca lagano oko srednjeg prsta. Ostatak konca namotajte oko istog prsta suprotne ruke. Ovaj prst će preutimati vlažni i pohabani  konac. Koncem između zuba manevrišete kažiprstom i palcem različitih ruku. Dio konca koji je između ova dva prsta uvucite u proctor između zuba. Konac izvlačite niz stranu jednog zuba, onda ponovo uvučete konac u međuzubni proctor, pa izvučete konac niz stranu drugog zuba. Postupak ponovite za sve međuzubne prostore.

Koliko često treba koritstiti konac?

Najmanje jednom dnevno. U trajanju najmanje dva ili tri minuta.

                                                                                                Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija