ljuspica 2Šta su ljuspice?

Ljuspica je tanki sloj materijala koji se stavlja na zub da se poboljša izgled zuba ili zaštiti površinski sloj zuba od oštećenja. Izrađuje se od dvije vrste materijala, i to kompozita ili keramike i cirkonijuma.

Kako se prave ljuspice?

Kompozitna ljuspica se direktno pravi u ustima i postavlja na zub. Nasuprot tome, keramička ili cirkonijumska  ljuspica se pravi u zubotehničkom laboratorijumu na osnovu uzetog otiska brušenog zuba.Brušenje zuba za ljuspicu se vrši sa prednje (vestibularne) strane zuba. Uklanja se minimalni sloj zuba       ( 0,5-1 mm). Nakon toga se uzima otisak za keramičku fasetu, ili se odmah u ustima pravi kompozitna faseta.

Kada se prave ljuspice?

Fasete su važno sredstvo u kozmetskoj stomatologiji. Njima se restaurišu zubi koji su promijenili boju, istrošeni zubi i zubi koji se ne mogu izbjeliti. Promjene oblika, boje i dužine zuba su indikacije, takodje. Koriste se i za zatvaranje dijastema (razmaka) između zuba.  Koriste se i u svim drugim situacijama kada se želi prekriti prednja strana zuba. Obično se koriste za prednje zube( ’’od trojke do trojke’’ ili zona osmjeha). Velike korekcije na zubima se ne mogu uraditi fasetama.

Kada izrada ljuspica nije moguća?

Fasete se ne mogu praviti pacijentima koji pate od bruksizma (škripanje zubima) i onima koji nemaju normalan preklop zuba, nego su im zubi pri zagrizu u kontaktu sječivnim ivicama(’’tete a tete’’ ili zub na zub). Na zubima, koji su veoma oštećeni, fasete se ne mogu raditi. Takvi zubi su kandidati za krunice.

Luspice se izrađuju na zubima bez karijesa, kod pacijenata bez loših navika i sa odličnom higijenom usta i zuba.

                                                                                                    Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija