herpes-cure-proofSvaki treći čovjek bar dva puta godišnje dobije herpes na usni.

Šta je herpes usne?

To je jednostavni tip virusnog oboljenja uzrokovanog Herpses sipleks virusom. Ovaj virus može uzrokovati oboljenja na raznim mjestima u organizmu, sa vrlo različitim simptomima. Ovdje ćemo spomenuti samo najjednostavniji oblik, koji je najčešći.

Kako prepoznati herpes usne?

Nakon ulaska u organizam, virus herpesa se sedmicama i mjesecima krije u našim nervima, a mi nemamo niakakvih simptoma. S vremena na vrijeme se pojavi i pokazuje sljedeće karakteristične simptomime:

  1. Ne mjestu infekcije osjećaju peckanje i svrab, a javlja se i crvenilo. Ova faza obično traje dan ili dva i najbolji je trenutak da se započne liječenje.
  2. Na istom mjestu, tri dana od početka nastaju mali plikovi, koji bole na dodir.
  3. Četvrti dan je najbolniji. Plikovi pucaju i spajaju se u jednu veliku vlažnu ranu na usni.
  4. Narednih nekoliko dana nastaje žuta krasta, koje se lako povređuje dodirom i pokretom usne. Tokom sedam dana od razvoja kraste traje zarastanje. Mjesto je sve manje i manje bolno, a još neko vrijeme mjesto rane može biti jače obojeno od ostatka kože.

Uz ovo, rijetko je moguća pojava povišene temperature i oteklih limfnih čvorova na vratu.

Kada se javlja?

Nakon prve infekcije, virus uzrokuje ponovne lezije na usnama u slučaju pada imuniteta,  stresa, temperature, menstralnog cikslusa, pretjeranog sunčanja, neke stomatološke procedure, povrede kože, dehidratacija i sl.

Kako se prenosi?

Herspes virus se penosi dodirom. Zajdenički pribor za jelo, peškiri, čaše i dr. mogu biti dio lanca prenosa. Zato moramo biti pažljivi u kontaktu sa osobama koje imaju vidljive herpetične promjene, a isto tako i mi kada patimo od herpesa treba da čuvamo druge. To se postiže smanjenjem dodira sa drugim ljudima, korištenje ličnog pribora za jelo i higijenu i čestim pranjem ruku. Izbjegavajte ljubljenje.

Kako se liječi herpes usne?

Bez obzira na terapiju, ovo oboljenje prolazi za 7 do 14 dana. Predlaže se odmor, unos tečnosti i pravilna ishrana. Jednom kada se pojavi, promjena na usni će proći kroz sve gore navedena faze bez obzira liječili je ili ne. Upotreba nekih preparata, koji su dostupni u apotekama, može blago da ubrza proces zarastanje.

Antivirusni lijekovi (npr. aciklovir) u obliku tableta ili kreme mogu pomoći samo prije pojave plikova na usni. Ovaj vid terapije se koristi kod onih koji imaju učestalo ponavljanje herpsea na usnama, a potrebna Vam je i posjeta porodičnom ljekaru. Ne preporučuje se upotreba ovih lijekova na svoju ruku.

Infekcija herpes simpleks virusom vrlo rijetko može imati i ozbiljnije posljedice. Ako primjetite bilo kakav drugi simptom, osim gore navedenih, obaveno se javite porodičnom ljekaru.

Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija