Vilični (temporomandibularni) zglob je jedini pokretni zglob glave, koji povezuje donju vilicu sa bazom lobanje. Postoje dva zgloba sa lijeve i desne strane koji funkcionalno čine jednu cjelinu. Problemi sa zglobom nastaju kada pacijent osjeti bol, preskakanje i pucketanje prilikom otvaranja i zatvaranja usta. Ovaj bol zna biti toliko neprijatan da često boli cijela glava.

Tačan uzrok ovih problema se još uvijek ne zna, ali se često povezuje sa stiskanjem i škripanjem zubima, dužim držanjem otvorenih usta, čestim žvakanjem žvakaće gume, nepravilnim držanjem tijela, aktivnostima kod kojih je glava u neprirodnom položaju, rani gubitak zuba, dugogodišnje nenošenje zubnih proteza i mostova i dr.

Kako riješiti problem?

Prije svega treba otkriti uzrok ili rizični faktor i ukloniti ga, pa tek onda pristupiti liječenju koje podrazumijeva zagrijavanje oboljelog zgloba, izbjegavanje žvake i maksimalnog otvaranja usta, protetsko liječenje izradom proteza i mostova. Ukoliko postoje bolovi slijedi primjena medikamenata i vježbe za jačanje ligamenata viličnog zgloba.

Ove vježbe za jačanje ligamenata viličnog zgloba su izuzetno važne, a izvode se na sljedeći način:

– jezik postaviti na nepce što je moguće više pozadi (u toku izvođenja vježbe jezik mora sve vreme imati kontakt sa nepcem).

– usta otvarati polako sve dok se jezik ne odvoji od nepca, i to nam treba biti gornja granica otvaranja usta

– da bismo pojačali efekat, možemo sjesti, laktovima se osloniti na radni sto a dlanovima gurati bradu naviše u trenutku otvaranja usta

Vježba se izvodi u serijama od 5-10 ponavljanja, 3-5 puta dnevno.

Nemojte sebe forsirati, imajte strpljenja, jer se Vaš problem ne može riješiti preko noći. Istegnuće ligamenata,  zahtijeva vrijeme , upornost i opreznost. Sve umjerene radnje smijete i trebalo bi da obavljate normalno.

 Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija