Karcinom usana je jedan od najčešćih malignih tumora usne šupljine. Razvija se uglavnom na granici kože i sluznice usne, te je lako uočljiv golim okom. Češće zahvata donju usnu, a više obolijevaju muškarci starije životne dobi. Ukoliko se pojavi na gornjoj usni, opasniji je.

Kao uzročni i provocirajući faktori navode se fizički i hemijski nadražaji: pušenje cigareta (pogotovo sa lulom), konzumiranje alkohola, prekomjerno izlaganje suncu, vjetru, soli…

Ono što je značajno jeste da je ovaj karcinom lako uočljiv te da je liječenje uspješno ako se oboljenje uoči u početnom stadijumu. Nevjerovatno je koliko ljudi ne obraćaju pažnju na razne promjene koje se lako uočavaju u ustima golim okom. Dolaze u stanja sa izraslinama koje zahvataju cijelu pa čak i prelaze na drugu usnu. Ovakve forme su već dale metastaze u okolna tkiva i vrat kroz limfne sudove i čvorove. Životni vijek ovakvih pacijenata je izuzetno smanjen, a liječenjem ne možemo postići idealan funkcionalan i esetetski rezultat.

Liječenje je isključivo hirurško. Definitivna odluka o načinu i metodama hirurškog liječenja donosi se nakon pregleda uzorka tkiva pod mikroskopom i pisanog izvještaja  patologa, koji postavlja konačnu dijagnozu. U zavisnosti koja je vrsta karcinoma i koliko je uznapredovao, odlučuje se o opsežnosti operacije. Često se kod ovih tumora preporučuje i zračenje, sve zavisno od toga u kom stadijumu se otkrilo oboljenje.

Prevencija bi se sastojala u prestanku pušenja cigareta, manjem direktnom izlaganju suncu, te nekim hemijskim materijama u određenim fabrikama. Prestanak pušenja bi sigurno smanjio i učestalost pojavljivanja karcinoma pluća i dojke.

Ukoliko uočite neku ranicu na sluzokoži usana ili usne šupljine, a koja traje duže od 7 dana, posjetite svog stomatologa!

 Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija