Propadanje zuba u trudnoći  1. dio

Karijes i trudnoća

Oral-health-and-pregnancy1Trudnoća je period velikih hormonalnih i metaboličkih promjena u tijelu žene, a karijes (kvar zuba) je višegodišnji proces propadanja tvrdog zubnog tkiva. Trudnoća nije uzrok karijesa.

Glavni uzrok karijesa su bakterije  koje se hrane ostacima šećera iz hrane u našim ustima. Pravilnim pranjem zuba mi uklanjamo vidljive i nevidljive naslage sa naših zuba koje sadrže šećere. Samo to je dovoljno da spriječi zubni kvar. Ako neredovno peremo zube dajemo bakterijama priliku i vrijeme da oštete zub. Ali ako peremo zube redovno, a zapostavljamo mjesta nepristupačna četkici ( npr. prostor izmedju zuba), karijes se ipak može razviti. Zato je konac za zube jednako važan kao i četkica.

Kako je razvijanje vidljivog kvara zuba potrebno i nekoliko godina, skoro je nemoguće da se karijes stvori u trudnoći i za vrijeme trudnoće uništi zub, kao što se priča u našem narodu. Takodje, naučno je dokazano da promjene u trudnoći ne mogu da izazovu promjene na gledji zuba. Kako zubni kvar počinje od gleđi očigledno trudnoća nije uzrok kvara zuba.

Trudnoća može da potencira loše navike koje su prisutne  prije trudnoće, te one mogu  u trudnoći još više doći do izražaja. Neredovno pranje zuba, neupotrebljavanje zubnog konca, ishrana bogata šećerima su najčešće loše navike. Tu su još i kasno večeranje i izostanak pranja zuba prije spavanja, češće i obilnija konzumacija rafinisanih šećera iz hrane u trudnoći i sl. Ove loše navike mogu da ubrzaju karijes koji je počeo prije trudnoće ili da uzrokuju nastanak novog kvara.

Sve ovo ne znači da trudnice treba manje da jedu. Pravilno pranje zuba, redovno i detaljno najmanje dva puta u toku dana pastama sa fluorom, je  način da se spriječi nastanak zubnog kvara, a zdrava ishrana bez rafinisanih šećera otežaće posao bakterijama.

Dakle, trudnoća nije uzrok kvara zuba.

                                                                                    Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija