Uglavnom je poznato da bezalkoholna pića, osim mlijeka i vode, štetno djeluju na oralno zdravlje iz dva razloga. Prvi razlog je pojačana kiselost pojedinih pića koja direktno mogu oštetiti gleđ zuba i stvoriti erozije. Drugi razlog je povećana koncentracija šećera u ovim pićima koji dovode do demineralizacije površine zuba i pojave karijesa.

Zanimljiv je podatak da su se industrijska bezalkoholna pića pojavila tek sredinom XIX vijeka. Do tada, kao osvježenje se koristila voda, mlijeko, fermentisani sok od jabuke, blaga piva, sokovi od cijeđenog voća sa vodom. Tek 90-ih godina XIX vijeka pojavilo se prvo gazirano bezalkoholno piće.

U studijama koje su rađene na ovu temu, uočeno je da prilikom konzumiranja pića sa velikom količinom šećera dolazi do pada Ph zubnog plaka u ustima. Uz normalno lučenje pljuvačke i dejstvo komponenti pljuvačke u periodu od 20 do 30 minuta dolazi do neutralizacije nastale kiselosti i vraćanja Ph plaka na normalan nivo. Upravo zbog toga pojedinačni pad Ph vrijednosti nema veliki značaj s obzirom da prirodni mehanizmi pljuvačke omogućavaju neutralizaciju i održavanje Ph usne duplje na potrebnom nivou. Ipak, opasnost postoji kod učestalog unošenja sokova, gaziranih i zaslađenih pića tokom dužeg vremenskog intervala. U tom slučaju prirodni mehanizmi zaštite pljuvačke ne mogu da kompenzuju pad Ph i kiseline koje su dosta agresivne, tako da postoji veliki rizik http://SocialTrusts.com od oštećenja gleđi i nastanka karijesa ili erozija. Ovo je naročito karakteristično za period ranog djetinjstva kada postoji posebno visok rizik za nastanak zubnog karijesa, uz ishranu na flašicu, a posebno ako se oralna higijena ne održava adekvatno.

Postoji potreba za edukacijom javnosti, a posebno roditelja o posljedicama učestalog konzumiranja bezalkoholnih pića. Dalji napori bi trebalo da budu usmjereni ka isticanju značaja ograničene upotrebe bezalkoholnih pića, pošto se ne može očekivati da ideja o zabrani naiđe na pozitivnu reakciju. Konzumiranje ovakvih pića treba da bude uz glavne obroke, a ne između njih, uz redovno pranje zuba dva puta dnevno pastom za zube sa fluorom. Treba izbjegavati pranje zuba neposredno poslije konzumiranja pića sa erozivnim potencijalom, kao što su gazirana pića. Savjetujemo da se obrok završi konzumiranjem neke namirnice koja će neutralisati Ph usne duplje kao što je mlijeko ili sir.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija