Šta je laser?

Laser je naprava koja stvara zrak svjetlosti, odnosno elektromagnetnu energiju vidljivog ili nevidljivog dijela spektra. U poslednje dve decenije našao je siroku primjenu u medicini i stomatologiji, te danas sa pravom možemo reći da laser predstavlja evoluciju u stomatologiji.

Kakvi laseri postoje?

Osnovna podjela je na lasere za tvrda tkiva i lasere za meka tkiva.

Za šta se laseri  koriste?

Laseri za tvrda tkiva sluze za dijagnostikovanje karijesa, uklanjanje karijesa i pripremu tkiva zuba za plombiranje. Laseri za meka tkiva koriste se za liječenje zuba ( za sterilizaciju kanala korijena ), u hirurgiji (uklanjanje tumora, izraslina i sl.), liječenje parodontopatije,  zaustavljanje krvarenja, liječenje afti i herpesa, a sa dodatnim nastavkom koristi se i za izbjeljivanje zuba.

Koje su prednosti lasera?

Nema krvarenja, rane brže zarastaju, često nije potrebno ušivanje, antibakterijsko dejstvo, protivupalno dejstvo. Kad se koristi za uklanjanje karijesa, manje je agresivan nego borer i uklanja samo bolesni dio zuba, ne postoje vibracije koje se javljaju kad se karijes uklanja borerom, a  sam laserski zrak uklanja i bakterije

Postoje li kontraindikacije za primjenu lasera?

Tamo gdje postoje amalgamske(crne) plombe i keramicke nadoknade laser se ne može koristiti.

Jesu li laseri sigurni za upotrebu?

Da, ako se ispravno koriste, laseri su sasvim bezopasni, precizni i predvidljivi pri upotrebi. Neophodno je kod svih intervencija kod kojih se koristi laser koristiti zastitne naocale kako za pacijenta  tako i za stomatologa, a prostorija u kojoj se obavlja intervencija mora biti označena.

                                                                                                            Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija