Iako su zubi uglavnom izgrađeni od tvrdih struktura kao što su gleđ, dentin i cement, u svakom zubu se nalazi šupalj prostor koji, ukoliko je zub zdrav, sadrži meko tkivo – zubnu pulpu. U narodu mnogo pominjan „zubni živac“ u stvari je zubna pulpa,  odnosno meko tkivo zuba koje pored nerava sadrži krvne i limfne sudove, vezivno tkivo i mnoge ćelije.

Ovo tkivo igra veoma važnu ulogu u rastu i razvoju zuba i ima sposobnost da reaguje na nadražaje kao što su toplo ili hladno. Ove informacije koje pružaju zubi o reagovanju na nadražaje su izuzetno bitne jer ukazuju da nešto nije u redu i da potražite pomoć stomatologa. U suštini, ako je zubni živac prisutan i zdrav, to je odlično i treba ga čuvati, ali ako je on uklonjen pri dobro sprovedenoj endodontskoj terapiji (liječenje zuba), i to je dobro, jer nećete ni osjetiti da ga nemate, a zub će nastaviti svoju funkciju kao i do tada.

Ukoliko karijes ili drugi uzročni faktori ugroze unutrašnjost zuba, ili ukoliko “zubni živac” neprimjetno odumre, tada se kanali zuba moraju tretirati kako bi se zub izliječio. Osnovna ideja liječenja kanala korjena zuba je pomoći organizmu da se izbori protiv infekcije, i to uklanjanjem bakterija i tkivnih iritanasa koji se nalaze unutar zuba. Nakon čišćenja i ispiranja kanala korjena slijedi njegovo punjenje specijalnim pastama i kočićima kako bi prostor unutar zuba ostao hermetički zatvoren.

Kao rezultat čišćenja, ispiranja, medikacije kanala korjena zuba i njegovog hermetičkog zatvaranja, eliminišu se uzročni faktori koji dovode od zapaljenske reakcije i tek tada je organizam u stanju da svojim odbrambenim mehanizmima dođe do potpunog izliječenja.

 Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija