alopecia_areataAlopetia areata je oboljenje koje se manifestuje gubitkom kose, obrva ili brade  u obliku okruglih pečata. Istraživanja pokazuju da između ostalih, upalni procesi zuba i vilica mogu biti uzroci ovog oboljenja.

Koja oboljenja zuba i vilica su mogući uzrok?

Sva stanja zuba i kosti oko zuba, koja nastaju kao posljedica karijesa, mogu biti uzrok alopecije. To su ciste, granulomi, horinična oboljenja potpornog aparata zuba (desni i kost), impaktirani (nepotpuno iznikli) umnjaci i sl.

Kome se obratiti?

Znaci ovog oboljenja razlog su za posjetu dermatologu ili porodičnom ljekaru koji će tražiti uzrok alopecije. Oni će tražiti mišljenje stomatologa i pregled zuba. Ali ako ste redovni na stomatološkim kontrolama, manja je šansa da ćete imati upalne procese i da će do oboljenja uopšte doći.

Kako se liječi, ako su zubi uzrok?

Stomatolog će pri prvom pregled tražiti RTG snimak vilica. Na osnovu pregled i snimka donijeće odluku o daljoj terapiji. Zubi uzročnici se mogu izvaditi, liječiti i operisati (apikotomija,resekcija). Upala desni se liječi čišćenjem i obradom parodontalnih džepova i uklanjanjem tvrdih zubnih naslaga (kamenac), te dizanjem nivoa higijene usta i zuba na viši nivo.

Da li će se kosa ponovo izrasti?

U velikom procentu slučajeva u kojima su zubi bili uzrok oboljenja kosa, brada i obrve su ponovo izrasli. Što je upalni proces zuba i vilica bio manji i ranije otkriven, izliječenje je bilo brže i potpunije. Međutim, u oko deset odsto slučajeva kosa nikad ne izraste u potpunosti, ili oboljenje pređe u hronični oblik.

                                                                                    Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija