Svakodnevno su zubi i cijela usna šupljina izloženi različitim agensima koje unosimo putem hrane i pića. Neki su manje, neki više zdravi, neki ljuti, drugi pak zaslađeni. Priznaćete da je u toku dana svaki zub izložen određenoj vrsti „stresa“, pogotovo kad pomislimo koji se sve hemijski procesi dešavaju na površini zuba. Logično je i jasno da bez dobre oralne higijene nema zdravih zuba.

Zubni plak je mekana naslaga na zubu koja se ne može ukloniti ispiranjem već samo mehanički pranjem zuba pomoću četkice. Ako redovno uklanjamo zubni plak, te samim tim i bakterije koje ga naseljavaju, u značajnoj mjeri spriječili smo nastanak karijesa, upale desni i parodontoze (najčešćih oboljenja usta i zuba). Osim zubne četkice neophodna je upotreba i zubnog konca kojim čistimo prostore između zuba, o čemu smo ranije pisali.

Međutim, kod nekog prije a kod nekog kasnije, na zubima se stvaraju pigmentacije (obojenosti), a meke naslage ako se ne čiste redovno prelaze u zubni kamenac. Ove naslage i pigmentacije nisu samo estetski problem. Naime, one svojim prisustvom direktno i posredstvom bakterija koje u njima žive, ugrožavaju na početku desni, a kasnije produbljivanjem upale i okolno tkivo te bolest završava parodontozom i ispadanjem zuba. Dakle, i kod odlične higijene, npr. kod osoba pušača te onih koji konzumiraju znatne količine kafe, čajeva, vina, pojavljuju se pigmentacije koje je potrebno s vremena na vrijeme očistiti. Stoga je neophodna kontrola najmanje na svakih pola godine, upravo da bi se djelovalo preventivno i uklonili kamenac, meke naslage i gore pomenute pigmentacije – profesionalnim čišćenjem zuba.

Profesionalno čišćenje zuba u stomatološkoj ambulanti podrazumijeva odstranjenje svih pomenutih mekih i čvrstih naslaga, dentalnog plaka, kao i tamno smeđih ili crnih pigmentacija. Sam tretman se provodi pomoću malih rotirajućih četkica i gumica, uređaja za skidanje kamenca, kojima prelazimo preko površine zuba i tako ih čistimo. U nastojanju da se pronađe način kako bi se u što kraćem vremenu obavio što kvalitetniji tretman koji je ujedno i ugodan za pacijenta, danas se u savremenoj stomatološkoj praksi primjenjuje aparat za pjeskarenje zuba – air flow. Aparat uklanja meke naslage i pigmentacije mlazom mješavine vode i praha pod pritiskom. Prah se sastoji od sitnih čestica, a dostupan je u više različitih ukusa.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija