Kvalitetna oralna higijena jedan je od osnovnih uslova za održavanje zdravlja zuba i mekih tkiva usne šupljine, a podrazumijeva pranje zuba pomoću zubne četkice i paste,  zubnog konca, te pomoću različitih tečnosti za ispiranje.

Puno je bitnija ispravna tehnika, od učestalosti i dužine trajanja pranja zuba, koji takođe nisu zanemarljivi. Kao najučestalija, opisuje se Basova tehnika pranja zuba, kod koje se glava četkice postavi paralelno sa zubnim nizom pod uglom od 45 stepeni, tako da polovina vlakana bude na desnima a druga polovina na zubima (pogledati sliku). Potom se blagim pritiskom vrše  pokreti koji se opisuju kao kružni, te odozgo nadole kod pranja gornjih zuba i odozdo nagore kod pranja donjih. Zube je potrebno očistiti detaljno sa svih strana,  najmanje dva puta dnevno (ujutru i naveče poslije obroka), u trajanju od najmanje tri minute.

Prije pranja zuba četkicom i pastom, neophodno je očistiti mjesta gdje ona ne može dospjeti, a to su prostori između susjednih zuba koji se učinkovito čiste pomoću zubnog konca. Zubni konac se namota na dva kažiprsta, zategne pomoću palčeva te se polako ulazi u prostor između dva zuba pazeći da ne povredimo desni. Ulazimo tako da zategnut konac naslonjen klizi po strani jednog zuba, te ponovimo pokret da očistimo bočnu stranu susjednog zuba. Ovako je potrebno očistiti sve međuzubne prostore, a tek nakon toga zube oprati pastom i četkicom za zube.

Kada ispoštujete gore navedeni protokol oralne higijene u potpunosti i na kraju isperete usta sa nekom od tečnosti za ispiranje, vaš stomatolog će samo svakih nekoliko mjeseci uraditi kontrolu, a vi ćete imati blistav i zdrav osmijeh.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija