Posije karijesa parodontopatija je najučestalija bolest usne šupljine. Čak oko 90% stanovništva ima neki oblik parodontopatije. Ovu bolest zovu „tihi ubica“ jer ne boli, a sporo i sigurno napreduje ukoliko ne preduzimamo nikakve mjere.

Parodontopatija je bolest koja zahvata tkivo oko zuba, bez obzira da li je zub koji se tu nalazi zdrav ili nije. Bolest počinje sa zapaljenjem desni, uzrokovanom najčešće neadekvatnom oralnom higijenom. Ako se zapaljenje desni ne liječi, dolazi do krvarenja i povlačenja istih, produbljivanja džepova oko zuba, ogoljenja korjena, te u krajnjem stadijumu dolazi do klaćenja i ispadanja zuba. U zavisnosti u kom stadijumu bolesti se obratite stomatologu, terapija je različita. Zato ukoliko pri pranju zuba uočite krvarenje iz desni obavezno posjetite svog stomatologa kako bi se uzrok uklonio, a spriječio napredak ove bolesti.

Što se ranije javite svom stomatologu, uspjeh liječenja parodontopatije biće veći. Međutim, bitno je naglasiti da se ova bolest NE MOŽE izliječiti u smislu da se vrati na stanje kakvo je bilo prije početka bolesti, već samo zaustavljamo bolest u stadijumu do kojeg je došla da dalje ne napreduje. Bez pravile oralne higijene i redovnih kontrolnih pregleda, terapija ove bolesti biće bezuspješna.

Pravilnim i redovnim pranjem zuba, prestankom konzumiranja cigareta, kontrolnim pregledima kod stomatologa svakih pola godine, uklanjanjem zubnog kamenca po potrebi, djelovaćemo PREVENTIVNO i spriječiti nastanak parodontopatije. Genetski faktor nije zanemarljiv u nastanku ove bolesti i na njega ne možemo uticati, ali na gore pobrojane faktore itekako možemo i parodontopatiju uspješno držati pod kontrolom. Zdrave desni čine Vaš osmijeh još ljepšim!

 Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija