xilitolXylitol je prirordna zamjena za šećer koja djeluje na receptore za slatko u ustima, ali ne podstiče rast bakterija kao šećer.

Kako Xylitol spriječava nastanak karijesa?

Xylitol pozitivno utiče na sastav pljuvačke tako što pojačava njenu bazičnost. Bakterije koje su uzročnici karijesa u takvoj sredini teže ispoljavaju svoje dejstvo. Xylitol učestvuje u putu minerala (kalcijum) do zuba i remeti metabolizam bakterija. Jednom rječju, dejstvo Xylitola je antikariogeno tj. sprječava nastanak karijesa.

Gdje se nalazi Xylitol?

U prirodi se nalazi biljnim vlaknima, žitaricama, voću, gljivama.  Slične je slatkoće kao običan šećer, ali ima dosta manje kalorija.

Kako kupiti Xylitol?

Ima ga u žvakaćim gumama, zubnim pastama, bombonama, slatkišima itd. Obično se nalazi u deklaraciji proizvoda na posljednjim mjestima i to znači da su u pitanju simbolične količine koje neće dati željene rezultate. Samo oni preparati, u čijim deklaracijama se Xylitol nalazi na prvim mjestima, mogu pružiti sve prednosti ove supstance.

Istraživanja su pokazala značajno smanjenje karijesa kod osoba koje su koristile preparate sa Xylitolom. Čak postoje i podaci koji nagovještavaju pozitivan uticaj Xylitola na oboljenja disajnog sistema i zapaljenja uha kod djece. Odličan je i za ishranu dijabetičara.

                                                                                                Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija