Prva posjeta stomatologu

 

dc07Dijete je „mali čovjek“, sa svim svojim osobinama, manirima,  zahtjevima, te mu treba prići sa izuzetnom pažnjom „osluškujući“ ga. Isto tako mora postojati autoritet, jasno objasniti djetetu zašto je došao kod zubnog ljekara, iskreno reći šta će se raditi, i to ispoštovati. Jer dijete pamti i ne smijemo ga lagati. Naravno ovaj razgovor je prilagođen uzrastu djeteta, te se koriste razni izrazi njima razumljivi: crvić za karijes, pčelica za naše „zujalice“, zvjedica za plombe.

Kada prvi put posjetiti stomatologa? Odgovor glasi: kada se pojavi prvi mliječni zub u ustima! Jako je bitno da se taj prvi kontakt sa zubnom ordinacijom desi u prvoj godini (eventualno drugoj). Zašto? Prije svega da se dijete upozna sa zubnim ljekarom, ambulantom, svim instrumentima, da se ta prva posjeta pretvori u igru i zabavu. Ovakav pristup većina djece rado prihvata i bude im zabavno.

Strah od nepoznatog, ili strah stečen lošim ličnim iskustvom ili iskustvom okoline, prirodna je ljudska osobina. Suština je ne dopustiti da se strah formira. Upravo zato je potrebno da kroz igru dijete upozna zubnu ordinaciju. Često su roditelji glavni krivci za strah od stomatologa, što je poražavajuća činjenica. Oni kroz vaspitne mjere u kući kroz razgovor straše djecu sa „zubarom“, „vakcinom“. Ovo se zadržava u maloj dječijoj psihi i izlazi na vidjelo pri prvoj posjeti stomatologu. Na nama je tada težak zadatak da za kratko vrijeme otklonimo strah koji se godinama formirao. Drugi još češći uzrok straha je ranije loše iskustvo, koje se desi u nekom hitnom stanju. Zub se pokvari do te mjere da se pojavi bol, možda otok, i prvi kontakt sa stomatologom je loše iskustvo jer se takav zub često mora izvaditi.

Djetetu uzrasta do dvije godine roditelji kući moraju objasniti zašto se ide kod stomatologa, da se zub pokvario i da se „crvić“ mora ukloniti. Na nama je dalje da kroz igru i zabavu pridobijemo dijete, da postepeno objašnjavajući šta će se raditi idemo od najjednostavnijih intervencija (npr. pranje zubića). Često je potrebno više posjeta da bi se krenulo sa bilo kakvim radom.

Najbolji lijek za strah od stomatologa je ugodna prva posjeta te rana i pravilna PREVENCIJA, koja će spriječiti bolno iskustvo!

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija