Bol je jedno od mnogih čuda majke prirode, koja još jednom dokazuje koliko je naš organizam savršen. Zahvaljujući boli jasno je da nas organizam upozorava da nije sve u najboljem redu. Daje nam jasan signal i znak da je došlo do određenih dešavanja, procesa u zubu, te da trebamo posjetiti ljekara, u ovom slučaju stomatologa. Nikako ne treba ignorisati bol u zubu, jer je sa pojavom boli često došlo do značajnijih oštećenja, a i zubobolja je jedan od najjačih bolova koje možemo osjetiti.

Više je vrsta i oblika boli: tupa ili oštra-probadajuća bol, bol koja se javlja na nadražaj (na hladno, toplo, slatko) ili pak spontano, a tu je i pulsirajuća bol.

Bilo o kojoj vrsti boli da se radi, bitno je što prije posjetiti stomatologa, otkriti uzrok boli, ukloniti ga, a tada će izlječenjem bol iščeznuti. U najviše slučajeva bol je uzrokovana karijesom, velikom istrošenošću zuba, infekcijom na vrhu korjena zuba, upalom „zubnog živca“-pulpe, upaljenim desnima, umnjacima i dr.

Važno je da znate da u ovim situacijama samo stomatolog može da vam pomogne. Sami sebi možete pomoći samo privremeno, dok ne posjetite svog ljekara.

Zato dajemo nekoliko savjeta kako ublažiti zubobolju:

– Prvo ono što ne treba raditi: nipošto stavljati tople obloge na upaljena mjesta i otoke

– Najčešće se koriste tablete protiv bolova – analgetici

– Operite zube i očistite zubnim koncem, jer nelagodnost i bol često izaziva zaostala hrana između zuba

– Ispiranje usta mlakom zasoljenom vodom

– Stavljanje hladnih obloga na lice, odnosno na bolno mjesto sigurno će malo ublažiti bol i smanjiti otok

– Čajevi sadrže tanine koji ublažavaju bolove. Hladnu vrećicu crnog ili zelenog čaja stavite na zub koji boli, ne može škoditi.

Nemojte čekati da vas bol dovede u ordinaciju. Zato čim prije posjetite svog stomatologa, idite na redovne kontrole.

                                                                                                                     Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija