Šta je OPT snimak?

RTG snimak gornje i donje vilice se popularnije zove ortopantomogram ili ortopan. Predstavlja dvodimenzionalni panoramski RTG snimak vilica i viličnih zglobova.

kok

Kada se radi OPT snimak?

Koristi se u dijagnozi impaktiranih zuba, parodontopatije, bolesti viličnih zglobova, preloma viličnih kostiju, tumora, ortodontskih nepravilnosti, kamenja u pljuvačnim žlijezdama i sl. Koristi se i u planiranju protetske i implantoprotetske terapije. Uopšte, koristi se i u pronalaženju nejasnih uzroka bola u predjelu vilica.

Postoji li opasnost od zračenja?

Pacijent je prilikom snimanja zaštićen olovnom keceljom kroz koji ne prolaze X zraci. Trudnicama snimanje nije dozvoljeno. Prosječna količina zračenja kojoj smo izloženi u toku dana iz prirode iznosi oko 7 µSv (mikrosivert). Tokom snimanja ovog snimka zračenje iznosi 7-35 µSv, tj. količina koju primimo za 1 do 5 dana iz prirode. Dakle snimanje ovog snimka je relativno bezopasno. Danas, postoje i aparati koji imaju opciju sa redukovanim zračenjem za djecu. S obzirom da se rijetko rade, a daju mnogo korisnih podataka ovi snimci su nezamjenjiv dio dijagnostičkih procedura u stomatologiji.

U posljednje vrijeme sve se više koristi i 3D snimanje zuba i vilica, koje se obično radi u planiranju implantoprotetske terapije.

                                                                                             Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija