Kada vam kažu da imate gangrenu zuba, znate li šta ona podrazumijeva?

Da bismo objasnili ovo oboljenje, prvo nekoliko informacija o anatomiji zuba. Unutar zuba nalazi se kanal ili više njih, koji prolaze uzduž sve do vrha korjena. Unutar ovih kanalića nalazi se tzv. „živac“ odnosno, nervi, krvni i limfni sudovi, razne ćelije i vezivno tkivo nazvani zajedničkim imenom – zubna pulpa.

Kada bakterije „nasele“ zub, oslobađajući kiseline prilikom razgradnje šećera koje unosimo, nastaje karijes. Ako se ne liječi, šupljina u zubu postaje sve veća, dolazi do ugrožavanja gore pomenutih kanala, te oboljevanja zubne pulpe. Ako i dalje ne reagujemo, poces i infekcija se zajedno sa bakterijama šire sve dublje, da bi se na kraju zubna pulpa potpuno umrtvila, a tkivo unutar kanala korjena raspalo. Nastaje gangrena zuba koja vremenom ugrožava i okolnu kost unutar koje se zub nalazi. Ono što odgađa pacijenta da posjeti stomatologa je činjenica  da je čitav ovaj put do gangrene često bezbolan. Naime, karijes sve dublje napreduje, živac postepeno odumire, infekcija se širi, nema nikakvih bolova ali dolazi do otoka. Otok je upravo taj koji pacijenta najčešće dovodi u ambulantu. Nekada pacijenti kažu da su osjetili bol u zubu koji je sam od sebe nestao. Gotovo uvijek se žale na neprijatan zadah iz usta, čiji je uzrok upravo gangrena.

Osim karijesa, gangrena se može javiti i iz drugih razloga, kao što su trauma ili preopterećenost zuba. Gangrena može biti uzrokovana i neadekvatnim plombama, kada karijes ne bude do kraja očišćen, ili kada se brušenjem povredi zubni živac pa se preko „rane“ stavi plomba.

Ono što morate znati jeste da je liječenje gangrenoznih zuba dosta otežano, te je i sam uspjeh često neizvjestan. Kada dodje do gangrene, tkivo unutar zuba je znatno više inficirano, potrebno je dosta dolazaka kod stomatologa, strpljenja i pacijenta i terapeuta kako bi došlo do izlječenja. Takođe, morate znati da se ovakvi zubi mogu i moraju liječiti, te da ne pristajete olako na vađenje zuba. Potrebno je dosta rada i strpljenja, ali trud se na kraju isplati.

                                                                                                                 Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija