Oralno zdravlje uopšte posmatrajući govori mnogo o opštem zdravlju, zbog čega je važno da obratite pažnju i na izgled vašeg jezika.

Kada odete na kontrolu kod stomatologa, zatražite  pregled jezika, jer određena boja i izgled ovog organa mogu uputiti na neka ozbiljna oboljenja. Normalna boja jezika je blijedo ružičasta, bez nekih mrlja ili promjena u vidu udubljenja ili ispupčenja.

Ovo su neke od najčešćih promjena na jeziku:

Bjeličast jezik – ako vaš jezik izgleda kao da je obložen nekakvim premazom svijetle boje, to može biti tzv. drozd (zajednički naziv za infekcije uzrokovane gljivicom Candida albicans). Trebalo bi obavezno otići na pregled kod ljekara, kako bi vam propisao terapiju protiv gljivica.

Bolne ranice na jeziku – za većinu ranica u usnoj šupljini normalno je da potraju do 10-ak dana a potom da spontano same zarastu. Ako nakon tog perioda ranice u ustima ili na jeziku opstanu i još uvijek bole, svakako treba potražiti pomoć ljekara. Ovakve ranice znaju potrajati kod gripa, povišene tjelesne temperature ili kada se ugrizemo za jezik.

Bolan i crven jezik – svijetlo ili tamno crveno obojen jezik može ukazivati na prehrambene probleme. Kada nema dovoljno vitamina B3 (niacin) u organizmu Meet-Babes.com jezik može poprimiti izrazito crvenu boju. Ostali uzroci mogu biti nedostatak vitamina B12 ili anemija. Vitamina B3 dosta ima u mesu, jetri, ribi, jajima, mlijeku, krompiru i zelenom povrću, a B12 uglavnom u namirnicama životinjskog porijekla.

Žuti jezik – ukazuje na bakterijsku infekciju, a takođe može biti pokazatelj želučanog refluksa kiseline (vraćanja kiseline prema jednjaku).

Tamno obojen jezik – kod smeđe ili crnkaste boje jezika najčešće je problem sa onim što se unosi u usta. Piće, hrana, antibiotici pa čak i pastile mogu obojiti jezik. U ovim slučajevima ne postoji ozbiljan razlog za zabrinutost.

Potrebno je voditi računa da se jezik temeljno čisti uz pranje zuba, zubnom čekticom ili posebnim strugačem za jezik. Vodice za ispiranje usta mogu znatno poboljšati higijenu jezika.

Dr Nenad Srdić

 

Kategorije: Stomatologija