To su pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene. Imaju istu ulogu kao i zubni konac, tj. koriste se za čišćenje međuzubnih prostora. Cilindričnog su oblika, izrađene od sintetičkih vlakana. Imaju različite vrste dršaka i prave se u različitim veličinama koje odgovaraju prosječnoj veličini međuzubnih prostora kod različitih ljudi.

Zašto ih koristimo?

Pored čišćenja međuzubnih prostora koristimo ih i za čišćenje fiksnih protetskih radova (krunica, mostova, implantata) i ortodontskih proteza.

Zašto su ove četkice neizostavno sredstvo oralne higijene?

Najnepristupačnijim mjestima može se prići upravo ovim četkicama. One uklanjaju dentalni plak i sa onih mjesta gdje ne može prići ni zubni konac. Posebno su  bitne onim osobama koje imaju mostove ili ortodontske proteze jer čiste prostore nerpistupačne običnim četkicama i koncu.

Kako se koriste?

Prije četkanja zuba običnom četkicom potrebno je da interdentalnu četkicu odgovarajuće veličine provučete kroz interdentalni prostor ili ispod mosta ili žice proteze. Jednim pokretom uvlačenja i izvlačenja čišćenje je uspješno. Pokreti moraju biti lagani, bez forsiranja i povrede desni. Nakon toga možete kosristiti konac, običnu četkicu i vodicu za usta.

                                                                            Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija