Najekstremniji slučaj traume zuba jeste avulzija, odnosno potpuno izbijanje zuba iz vilice. Najčešće stradaju gornji stalni sjekutići, zbog prirode položaja u ustima jer su pri nezgodama prvi na udaru. Kada se desi ovakva situacija, najbitinije je održati prisebnost, smiriti dijete i provjeriti ima li kakvih ozbiljnijih povreda. Prije svega misli se na stanje svijesti, glavobolju, krvarenja, razderotine, prelome koji zahtijevaju hitnu obradu, a tada izbijeni zub ima manju važnost.

Kada se utvrdi da određeni zub nedostaje, potrebno ga je odmah potražiti u blizini mjesta na kojem se dijete ozljedilo. Pronađeni zub treba oprati čistom hladnom vodom, ali bez mehaničkog struganja ili čišćenja korjena zuba, bez obzira koliko je prljav. Takođe, zub se ne smije sušiti ili prenositi u suhom, npr. umotavati u maramice ili gaze. Potom je najbolje zub vratiti u zubnu čašicu gdje je i bio ili ga držati u pljuvački djeteta u ustima, ali zbog moguće nesaradnje djeteta, dovoljno je držati ga u vlažnom mediju: fiziološkoj tečnosti, mlijeku ili vodi. U improvizovanim uslovima, fiziološki rastvor ćete napraviti tako što u dva decilitra vode otopite malu kašiku kuhinjske soli. Zatim se hitno javiti kod stomatologa koji će zub pokušati vratiti u zubnu čašicu. Uspjeh ovog postupka zavisi od vremena proteklog između povrede i dolaska stomatologu. Što je ovo vrijeme kraće, prognoze za uspjeh su bolje (ne bi smjelo proteći više od 2 časa).

Po dolasku u ambulantu, stomatolog će se najprije raspitati o nastaloj ozljedi, gdje i kako se dogodila, kada se dogodila, te po potrebi ordinirati antibiotike, a nekad je potrebna i antitetanusna zaštita. Nakon obrade rane i dezinfekcije izbijenog zuba, on se polako vraća u vilicu u što je moguće više prvobitni položaj. Potom se za susjedne zube privremeno fiksira, kako bi se obavilo što bolje zarastanje. Pacijent sa uputama napušta ambulantu.

Najbolju prognozu imaju mladi stalni zubi sa nezavršenim rastom korjena. Ovakav zub potrebno je redovno kontrolisati, kasnije  će trebati provesti liječenje ovog zuba, a on može biti u funkciji i više od 10 godina.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija