Preosjetljivost zuba je jedan od najčešćih problema koji pacijente dovodi u stomatološke ordinacije. Osjetljivost zuba javlja se zbog kretanja tečnosti kroz sitne kanaliće zuba, te dovode do nadražaja zubne pulpe („zubnog živca“).  Ovi kanalići se nalaze u sloju zuba koji se zove dentin, ispod gleđi kao najčvršćeg tkiva u organizmu. Ako je gleđ zdrava i očuvana, ako se desni nisu povukle iznad/ispod zuba,  zubi nisu preosjetljivi na nadražaje.

Ono što možete uraditi da spriječite preosjetljivost, jeste da koristite četkice srednje tvrdoće, da izbjegavate paste sa sitnim zrncima koje uz grubo četkanje mogu dodatno oštetiti zub. Smanjite unos gaziranih pića i kisele hrane. Četkajte zube ispravnom tehnikom, bez grubih pokreta (pročitajte više u našem ranijem članku). Postoje i paste za zube koje smanjuju preosjetljivost zuba na nadražaje i mogu pomoći u smirivanju simptoma. Međutim, neophodno je bar mjesec dana koristiti ovu pastu kako bi se osjetio boljitak.

Ukoliko ste uradili sve što ste mogli, a preosjetljivost je ostala, posjetite svog stomatologa i opišite mu problem. Ono što možemo uraditi u ambulanti je sljedeće: dio zuba se može premazati određenim preparatima na bazi fluora, može se uraditi plomba u tom dijelu gdje je osjetljivost prisutna. U oba slučaja cilj je blokirati kanaliće u zubu kojima se bolni osjećaj šalje do živca.

 Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija