Prirodna boja zuba zavisi od mnogo faktora, a prije svega od građe samog zuba. Kada o tome govorimo, mislimo na slojeve tvrdog zubnog tkiva gleđ i dentin. Dentin je unutrašnji sloj zuba koji daje boju zubu. On je žućkaste boje, prekriva ga gleđ koja je prozirna, a u kombinaciji sa prelamanjem i propuštanjem svjetlosti određuju konačnu boju zubu. Naravno da boja zavisi i od posmatrača. Nešto što je nekom svijetlija nijansa, drugom je tamno, pa je boja zaista i subjektivna kategorija. Ista boja zuba kod pacijenata svijetlog tena i tamnijih pacijenata će izgledati različito. Takođe, oblik zuba, položaj usana, uticaj svjetlosti, šminka kod osoba nježnijeg pola, sve su to faktori koji doprinose optičkim efektima i učestvuju u konačnom utisku o boji zuba.

Gleđ zuba, kao prozirni površni omotač, najdeblja je na kvržicama i sječivnim ivicama, a kako je sve tanja prema vratu zuba tako je i boja u tom dijelu tamnija jer prosijava dentin. Tako je očnjak (trojka) među najtamnijim zubima u nizu jer ima masivan dentinski sloj pa u vratu poprima zućkasto-sive nijanse.

Mnogo je važna činjenica da svaki čovjek ima individualnu i jedinstvenu boju zuba. Sa razvojem i rastom mijenja se sastav tvrdih zubnih tkiva, pa samim tim i boja zuba. Ovo je jedan od razloga zašto zubi sa vremenom tamne. Takođe, zubni kamenac, pigmentacije, obojena hrana i piće utiču na boju zuba. Zbog toga postoje različite metode izbjeljivanja zuba, kojima se postižu odlični rezultati.

Međutim, nakon izbjeljivanja vremenom zubi imaju tendenciju tamnjenja i nikada se ne mogu trajno izbijeliti. Mnogo je bitnije imati zdrave i jake zube, nego „savršeno bijele“ i zato budite odgovorni prema svojoj oralnoj higijeni bez obzira na boju zuba. A ukoliko niste zadovoljni bojom potražite savjet doktora stomatologije.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija