U stomatološkoj ambulanti vrlo često možemo čuti izjavu žena koje su rađale da je trudnoća dovela do ubrzanog propadanja zuba, do bolova, vađenja i ispadanja zdravih zuba kao posljedica propadanja desni i čitavog potpornog aparata zuba. Zubi se u trudnoći ne mijenjaju, njihova struktura ostaje ista. Do problema dolazi zbog nedovoljne oralne higijene i hormonskog disbalansa. U trudnoći se mijenja nivo hormona, zbog čega zubi i desni kod nekih trudnica mogu postati osjetljiviji na bakterije, čime se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija.

Upala zubnog mesa (gingivitis) za vrijeme trudnoće je učestalo stanje, a javlja se zbog povišenog nivoa polnih hormona u trudnoći, zbog kojih zubno meso postaje osjetljivije i sklonije upali. No nije svaka trudnoća praćena upalom desni. Ako je oralna higijena dobra i nema naslaga hrane i zubnog plaka, upala se neće razviti, jer samo djelovanje hormona nije dovoljno da se razvije upala. Upala nastaje samo kod loše higijene i u prisustvu bakterijskog plaka. Upaljena gingiva je bolna, crvena i često krvari.

Takvo neugodno i bolno stanje se može lako spriječiti ili olakšati pojačanom higijenom usne šupljine. Redovno održavanje oralne higijene – korištenje zubne paste i četkice, te zubnog konca i tekućina za ispiranje usne šupljine je jedini način sprječavanja upale gingive. Četkica za zube treba biti mekana da se izbjegne daljnje oštećenje osjetljivih desni. Uz tu, svakodnevnu higijenu, važne su redovne posjete stomatologu, koji će profesionalnim čišćenjem ukloniti naslage zubnog kamenca koji podržava upalu, a nije ga moguće ukloniti zubnom četkicom. Takođe, izbalansirana ishrana, bez previše šećera, te mekane i kašaste hrane, će pridonijeti manjem stvaranju naslaga na zubima i smirivanju upale desni.

 Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija