Alveolitis predstavlja jednu od najčešćih komplikacija nakon vađenja zuba. Radi se o poremećaju zarastanja rane koji je u literaturi poznat kao „suva alveola“. Naime, nakon vađenja zuba, najčešće gangrenoznih i pod težom upalom, ne stvori se zdrav koagulum (krvni ugrušak) neophodan za  zarastanje rane i dolazi do infekcije čašice zuba. Tačnije, ugrušak se raspada, ispada iz alveole, ulaze bakterije koje dovode do infekcije, a sve je propraćeno poremećenim zgrušavanjem krvi.

Prevencija :

Ono što stomatolog može i treba da uradi je da zub izvadi sa što manje traume po okolna meka tkiva i kost, da adekvatno izvrši obradu rane, te da ukaže na bitne savjete nakon vađenja. Pacijent bi trebalo da se pridržava datih savjeta, te da ne konzumira cigarete bar dan-dva nakon vađenja zuba.

Ono što pacijenta dovodi u ambulantu jeste jak i intenzivan bol koji se javlja neposredno nakon popuštanja anestezije, ili češće nakon nekoliko dana. Pregledom se uviđa raspadnuti krvni ugrušak, koji je prljavo sive boje, neprijatnog mirisa, i koji se vrlo lako kida pincetom, mada alveola može biti i potpuno prazna.

Terapija:

Cilj terapije jeste obezbjediti ponovno stvaranje krvnog ugruška, ovaj put vitalnog, elastičnog i kompaktnog koji će u potpunosti ispuniti zubnu alveolu. To se postiže tako što se aplikuje lokalna anestezija jer je intervencija vrlo bolna, očisti raspadnuti ugrušak i isprovocira krvarenje ukoliko je alveola bila prazna i suva. U zubnu čašicu može se postaviti neki od medikamenata koji će ublažiti bolne simptome.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija