Šećerna bolest (diabetes mellitus) ubraja se među najčešća hronična oboljenja savremenog čovjeka. Uzrokuje je prestanak ili smanjenje lučenja hormona inzulina iz gušterače, a manifestuje se povećanom koncentracijom šećera u krvi. Iako bolest primarno ne zahvata usnu šupljinu, ipak ostavlja određene promjene i u ustima. Potrebno je naglasiti da su ove promjene posebno izražene kod nekontrolisane bolesti, gdje pacijenti nisu pod terapijom.

Mi ćemo pobrojati neke od najčešćih manifestacija dijabetesa u ustima:

  • Slatkasti zadah ili zadah na aceton
  • Suhoća u ustima (smanjena količina pljuvačke). Na ovaj način gubi se zaštitna uloga pljuvačke u ustima, brže dolazi do karijesa, upale desni, što na kraju pogoduje bržem razmnožavanju bakterija.
  • Peckanje i žarenje u ustima. Ovaj osjećaj najviše je izražen na jeziku, a uzrokuje je slaba prokrvljenost tkiva zbog propadanja sitnih krvnih sudova. Kod izraženijih oblika bolesti gubi se i osjećaj ukusa.
  • Crvena sluznica sklona povredama, crvene i često otečene desni. Ovakva sluznica i jezik odlična su podloga za gljivice, najčešća je kandida.
  • Sklonost bržem napredovanju Zbog smanjene količine pljuvačke i njene veće gustoće lakše se stvara dentalni plak i zubni kamenac, koji su odlična podloga za ubrzan razvoj parodontopatije.
  • Sklonost produženom krvarenju, infekciji i usporenom zarastanju rana

Kod oboljelih od šećerne bolesti uslovi u ustima su takvi da ubrzavaju stvaranje dentalnog plaka, bakterijama je tlo pogodnije za nastanak karijesa, a parodontoza znatno brže napreduje nego kod zdravih osoba. Higijena usta i zuba mora biti na vrhunskom nivou kako bi se spriječio gubitak zuba.

Zbog svih gore navedenih razloga ovi pacijenti su pacijenti rizika u stomatologiji, posebno ako je potrebno uraditi neke hirurške intervencije. Zato je potrebno planirati odlazak stomatologu u jutarnjim satima, nakon doručka i redovno uzete terapije. Takođe, ukoliko zbog straha, iscrpljenosti, dođe do značajnijeg pada šećera u krvi, što se manifestuje mučninom, vrtoglavicom, ubrzanim radom srca, osjećajem gladi, padom krvnog pritiska, korisno je uz sebe uvijek imati neki slatki napitak ili kocku čokolade.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija