Svi  već jako dobro znamo da pušenje duvana šteti našem zdravlju, ali znamo li kakve promjene mogu da se pojave  u ustima. Štetnost duvana nije sadržana samo u djelovanju nikotina, već i njegovih hemijskih, toksičnih, pa i kancerogenih agenasa.  Pušenje cigareta ugrožava zdravlje i predstavlja jedan od faktora rizika za nastanak malignih oboljenja.  Težina oštećenja zavisi od više faktora i srazmjerna je uzrastu u kojem je osoba počela da puši, broju godina pušenja, broju  ispušenih cigareta u toku jednog dana, kao i od otpornosti našeg organizma.

Kod pušača se u ustima stvaraju bjeličaste pločice, koje su naročito izražene na mjestima na kojima pušač drži cigaretu. Kod hroničnih pušača, promjene se najčešće uočavaju na tvrdom i mekom nepcu (tzv. “pušačko nepce”). Prvo se pojavljuje crvenilo, a zatim zahvaćene površine vremenom postaju bjeličaste. Kasnije se formiraju bijele površine sa crvenkastim tačkama.

Jezik kod pušača je obložen, a nekada uslijed prebojavanja jezik postaje mrke bolje i podsjeća na “crni jezik”. Zubi pušača su prebojeni mrkim pigmentom duvana,  a ta prebojenost je najizraženija na prednjim zubima. Iz usta pušača se takođe osjeća karakterističan zadah.

Sve nabrojane promjene dovoljan su razlog da povedemo više računa o svom opštem, ali i oralnom zdravlju, i da se riješimo ove loše navike i zavisnosti.

Dr Jelena Galić

Kategorije: Stomatologija