Svi želimo blistav i zdrav osmijeh, sa zubima koji su u prirodnom položaju. Zubni niz prije nego dobije svoj konačan izgled prođe kroz vrlo turbulentne promjene koje su najintenzivnije u rastu i razvoju vilica. Konačan raspored zuba će zavisiti od više faktora. Na neke možemo uticati, ali opet ima i onih koje diktira majka priroda kao što su veličina odnosno širina vilica i zuba.

O oralnom modalert online zdravlju djeteta i o oralnoj higijeni trebalo bi voditi računa od momenta pojavljivanja prvog zuba u ustima. Dakle od pola godine dječijeg uzrasta. Zašto? Pa prvenstveno jer su mliječni zubi izuzetno značajni, o čemu smo pisali u ranijim člancima. Zdravi mliječni zubi, bez karijesa, pomažu normalnom rastu i razvoju vilica, čuvaju mjesto za svog stalnog zamjenika. Ako rano izvadimo mliječne zube, prije normalne smjene zuba, velika je vjerovatnoća da će vaše dijete nositi neki od aparatića za ispravljanje zuba. Drugo, zdravi mliječni zubi bez karijesa su dobar preduslov za zdrave stalne zube.

Ako se vratimo na pitanje iz naslova ovog članka onda je bitno krenuti ispočetka, krivljenje zuba uzrokuje sljedeće:

– Neadekvatna oralna higijena i nepravilna ishrana (koje dovode do preranog gubitka mliječnih zuba)

– Kasna i neredovna posjeta stomatologu

– Rekao bih jako bitno: loš pristup roditelja prema djetetu – ne razgovara se o značaju redovnog pranja zuba, dijete se kasno dovodi u ambulante i   stiče loše iskustvo kod zubnog ljekara

– Disanje na usta i sisanje palca

– Karijesom zahvaćeni mliječni zubi

– Kada se prerano izvade mliječni zubi (slabiji rast i razvoj vilica te manje prostora za stalne zube)

– Nepravilan rast umnjaka (tzv. osmica) kada je potrebno pratiti ima li mjesta u vilici za njih (oko 18. godine se često hirurški vade jer svojim  rastom guraju i krive druge zube)

– Kada su vilice premale a zubi široki, odnosno malo je prostora da bi se zubi pravilno poredali

Očigledno je da sve kreće od pravilne i redovne oralne higijene. Skoro svaki problem u ustima i zubima vezan je za neadekvatno pranje zuba. Učinimo ono što možemo, a to je svakako voditi računa o oralnom zdravlju svog djeteta.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija