Fisure i jamice su udubljenja na griznoj površini zuba (površina zuba koja služi za žvakanje). To je izuzetno uzak prostor, čak do te mjere da vlakno četkice ne može dospjeti do njega, ali zato mogu ostaci hrane i bakterije. Upravo tako počinje karijes, najčešće na ovim mjestima.

Zalivanje fisura je odlična preventivna mjera kojom se spriječava pojava karijesa na mladim mliječnim i stalnim zubima. Postoji više materijala za zalivanje fisura ali u osnovi su to materijali slični plombama koje čvrsto prijanjaju za gleđ i tu se zadržavaju nekoliko godina. Na taj način zalivač onemogućava ulazak i zadržavanje bakterija u tom uskom prostoru i tako smanjuje mogućnost kvara i do 70%.

U savremenoj stomatološkoj praksi, kao dokazana preventivna mjera, zalivanje fisura primjenjuje se na svim zdravim kutnjacima i pretkutnjacima kako mliječnim, tako i stalnim. Ispitivanja su pokazala da se 70% karijesa razvija upravo na griznim površinama bočnih zuba. Zbog toga je značaj zalivanja fisura izuzetno veliki.

Postupak je apsolutno bezbolan, tako da ga djeca lako prihvataju i dobar je uvod za neke obimnije intervencije na dječijim zubima. Zub se prvo očisti sa profesionalnom pastom, osuši, premaže 37% ortofosfornom kiselinom i nanese se zalivač koji se prosvijetli lampom za polimerizaciju. Zatim se provjeri zagriz i to mjesto ispolira.

Kod preventivnih stomatoloških postupaka pacijent stomatologu dođe zdravih zuba i odlazi istih takvih zuba a da na njima nije ništa vidljivo napravljeno. U preventivnoj stomatologiji samo je neuspjeh vidljiv i očigledan, odnosno pojava karijesa znači da je preventiva zakazala. Redovna i pravilna oralna higijena, redovne posjete stomatologu i sprovođenje njegovih uputstava, uz preventivno zalivanje fisura su ispravan i siguran način za dugotrajno očuvanje zdravlja zuba i lijepog osmijeha.

 Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija