Muškarci  manje brinu o svom  fizičkom zdravlju ,a samim tim manje brinu i o zdravlju usta i zuba (oralno zdravlje). Rijeđe posjećuju stomatologa, a kada to i urade javljaju se zbog već nastalog bola. Dakle, nisu spremni na preventivne stomatološke preglede kao žene. Zaboravljaju da je dobro oralno zdravlje povezano je sa dugovječnosti. Oralna higijena je dokazano na slabijem nivou nego kod žena. Tu su i češći problem sa alkoholizmom, pušenjem i narkomanijom kod muškaraca. Sve ovo potvrđuju i podaci iz različitih studija koji pokazuju daleko lošije stanje oralnog zdravlja kod muškaraca. Najveći problem su karijes kod mlađih, a parodontopatija kod starijih muškaraca.

Zašto je parodontopatija problem?

O parodontopatiji smo pisali u ranijim člancima. Istraživači su pronašli vezu između bolesti desni i kardiovaskularnih bolesti, što može dovesti do povećanog  rizika za nastanak  infarkta. Posjetite stomatologa ako imate bilo koji od ovih simptoma:

  • Krvarenje desni prilikom četkanja
  • Crvene, otečene ili bolne desni
  • Neugodan zadah
  •  Olabavljeni zubi
  •  Razdvajanje zuba

Da li ste pušač?

Ako pušite, imate veći rizik za bolesti desni i raka usta. Ako se ne dijagnostikuje i tretira u ranim fazama, oralni rak se može proširiti, što dovodi do hroničnog bola, gubitka funkcije govora, žvakanja, nastanka metastaza, pa čak i smrti.

Bavite li se sportom?

Ako se bavite sportom, imate veću šansu za povredu na usta i zuba. Ako igrate kontaktne sportove, kao što su fudbal i košarka važno je da koristite štitnike za zube.

Briga o zubima

Da bi ste se bolje brinuli o svom oralnom zdravlju, važno je da svakodnevno koristite konac za zube, pastu za zube sa fluorom i vodicu za usta. Zube perite najmanje dva puta dnevno, a stomatologa posjetite dva puta godišnje. Detaljnije o pravilnoj oralnoj higijeni pročitajte u našim ranijim člancima.

Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija