Poznato je da postoje dvije generacije zuba, ali tri perioda denticije. Period primarne denticije odnosi se na doba života kada su u usnoj duplji prisutni samo mliječni zubi – od 6. mjeseca do 6. godine života. Nicanjem “šestice” započinje period mješovite denticije, kada su istovremeno prisutni i mliječni i stalni zubi u ustima – od 6. do 12. godine. Nakon zamjene posljednjeg mliječnog zuba, slijedi period stalne denticije koji traje do kraja života.

Prvi stalni kutnjaci (šestice) su prvi stalni zubi koji se pojavljuju  u obe vilice oko 6. godine života. Često roditelji ne primjete da je izrasla šestica i teško je razlikuju od mliječnih kutnjaka. Zbog toga je potrebno obratiti posebnu pažnju na ovaj zub jer je zbog nedovoljno dobre higijene i neadekvatne ishrane prvi na udaru karijesa, prvi se kvari, a jako je bitno da se sačuva.

Zašto je šestica toliko značajan zub? Zbog toga što svojim položajem i funkcijom  u vilici definiše i čuva međusobne kontakte gornjih i donjih zuba, položaj zuba u vilici, vertikalnu dimenziju lica i strukture viličnog zgloba. Njegovim ranim vađenjem remete se svi gore pobrojani faktori. Stalni kutnjaci, pa i šestica, su jedini zubi koji nemaju svoje prethodnike u mliječnim zubima, te upravo zato niču i imaju položaj u vilici iza posljednjeg mliječnog zuba.

Zalivanje fisura predstavlja jednu od najefikasnijih preventivnih i profilaktičkih mjera. Ovim postupkom se prekrivaju i popunjavaju mjesta na zubu koja su “osjetljiva” na pojavu karijesa  tankim slojevima različitih materijala. Prvi je na listi minimalno invazivnih tretmana i potpuno je bezbolan.

Zalivanje fisura i jamica vrši se isključivo na zdravim zubima koji su u potpunosti iznikli. Ovaj ispun traje nekoliko godina, može se vremenom trošiti  ili se rubovi mogu oštetiti i zbog toga ga je neophodno redovno kontrolisati.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija