Da li zdrava hrana spriječava kvar zuba?

 

cereal-bars-healthy-snack-001Naučnici su dokazali da mnoge poslastice, za koje se tvrdi da su zdrave i da su zamjena za slatkiše ili čokolade, mogu da sadrže prekomjerne količine šećera ili visoki nivo kiselosti. Neke studije čak pokazuju da grožđe, žitarice, pića kao frape ili voćnih sokovi mogu biti štetni za zube kao i bilo koji vještački sok.  Postoje slučajevi djece koja boluju od  neke vrste karijesa iako se roditelji pridržavaju svih mjera zdrave ishrane, ali ne kvalitetne higijene usta i zuba. Problem  proizlazi  iz neočekivano visoke koncentracije šećera ili kiselosti ovih zdravih namirnica.

Ovaj podatak pokazuje da je voda generalno najbolji napitak za djecu, čak i bolja od prirodnog soka od  jabuke ili narandže. Problemi će se vjerojatno može pogoršati ako se dijete redovno ne posjećuje stomatologa. Savjet  za roditelje je da pregledaju podatke o količini skrivenih šećera i nivoa kiselosti zdravih poslastica i drže do savršene čistoće zuba.

Zaključak je da pranje zuba mora biti besprekorno bez obzira što se djeca zdravo hrane. Samo kombinacija ove dve stvari vodi ka zdravlju zuba.

                                                                       Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija