Nobelovac Aleksandar Fleming je 1928. godine otkrio penicilin – prvi antibiotik koji se počeo masovno koristiti za liječenje zaraznih oboljenja. Od lijekova koji se po učestalosti upotrebljavaju u stomatologiji antibiotici dolaze na treće mjesto, odmah iza analgetika i anestetika (lijekova za ublažavanje bola). Osnovni princip njihove primjene jeste kontrola i eliminacija infekcije, kao i preventivna primjena kod pacijenata rizika (pacijenti sa određenim oboljenjima).

Antibiotici djeluju na dva načina: baktericidno (uništavaju mikroorganizme-bakterije u potpunosti) ili bakteriostatski (sprečavaju njihov rast i razmnožavanje). Trebalo bi imati na umu da antibiotici djeluju isključivo na bakterije te da nemaju nikakvog uticaja na viruse.

Antibiotike je važno uzimati u propisanoj dozi do kraja liječenja, tačnije, ne smije se svojevoljno prekidati terapija nakon uočenog poboljšanja. U slučaju da se terapija samovoljno prijevre­meno prekine, otporne bakterije ostaju i dalje prisutne u orga­nizmu i stvaraju se povoljni uslovi za njihovo dalje razmnožavanje.  Antibiotike treba uzimati i propisivati sa oprezom. U stomatologiji postoje jasno definisane indikacije za primjenu antibiotika, te bi ih se trebalo držati. Tako, postojanje zubobolje bez drugih znakova infekcije, nije dovoljan razlog za uzimanje antibiotika. Pobrojaćemo neka od stanja kada je primjena antibiotika opravdana:  simptomi infekcije su se pojavili naglo (brzo i nekontrolisano širenje infekcije), otok se difuzno širi bez jasnih granica, ako je loše opšte stanje pacijenta praćeno povišenom temperaturom, mučninom, vrtoglavicom, otežanim otvaranjem usta.

Kod stomatoloških stanja koja prate veća ili manja krvarenja (vađenje zuba, oralno-hirurški zahvati, čišćenje zubnog kamenca) može doći do prolazne pojave bakterija u krvi. Kod pacijenata sa određenim oboljenjima (vještački srčani zalistak, preboljeli infektivni endokarditis, urođene srčane mane, reumatoidni artritis, hemofilija) potrebno je preventivno prije intervencije popiti određenu dozu antibiotika.

Antibiotici su neizostavan dio savremene stomatološke terapije. Iako mogu biti izuzetno korisni i učinkoviti, treba ih pažljivo primjenjivati i to samo ako za to postoje jasni i opravdani razlozi. Antibiotici se smiju primjenjivati jedino pod nadzorom ljekara/stomatologa. Samopropisivanje i uzimanje antibiotika po sopstvenom nahođenju nije dobro, naprotiv, može biti pogubno. Pored neželjenih reakcija, mogućih alergija, nekritička primjena antibiotika dugoročno može izazvati veliku štetu jer dovodi do otpornosti bakterija na antibiotike i njihove smanjene učinkovitosti.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija