Zubi se po želji pacijenta mogu ukrasiti zubnim nakitom. Jedan od najčešćih jeste cirkon na zubu, koji se uglavnom postavlja na gornji drugi sjekutić ili očnjak. Osnovni uslov jeste da pacijent ima zdrave zube, jer osim estetskog momenta taj cirkon će i duže opstati na zubu. U posljednje vrijeme ovaj način ukrašavanja posebno je popularan među mlađim generacijama.

Za one koji pogrešno misle da će takav zubni ukras oštetiti gleđ zuba, važno je napomenuti da se cirkon lijepi za zdrav zub metodom koja je slična postavljanju plombe. Dakle, nije neohodno brušenje zuba već se zub ispolira, hemijski tretira, a nanošenjem “bijele plombe” u čvrstom ili tečnom stanju cirkon se učvrsti za zub. Ovako postavljen zubni ukras biće iznad novoa plohe zuba. Ukoliko želite cirkon koji će biti u ravnini za zubom onda je neophodno minimalno brušenje za ležište istog.

U dogovoru sa stomatologom odlučuje se na koji zub će se postaviti cirkon, kojeg oblika ili boje. Cirkoni ne smetaju pri žvakanju i trebalo bi održavati bolju oralnu higijenu.

Važno je napomenuti da cirkone treba da postavljaju isključivo doktori stomatologije, da je neophodan stomatološki pregled prije postavke, te da se po želji pacijenta uklanja u stomatološkoj ambulanti.

Dr Nenad Srdić

Kategorije: Stomatologija