Šta je zubni plak?

PlaqueTo je tanka, nevidljiva, bezbojna i ljepljiva masa koja se stvara na površini zuba. Stvara se i na desnima i svim stomatološkim nadoknadama u ustima (krunice, mostovi, proteze). Sastoji se, najjedonostavnije rečeno, od bakterija i šećera. Već sat vremena nakon pranja zuba šećeri i proteini iz pljuvačke i hrane prijanjaju za zube  i tako predstavljaju podlogu za razvoj bakterija. Plak sadrži milijarde bakterija.

Kako plak utiče na naše zdravlje i kako se uklanja?

Plak se može ukloniti jedino mehanički, četkanjem zuba. Ukoliko je pranje zuba kvalitetno i redovno plak ne može ispoljiti štetna dejstva. Međutim, ako ako se plak ne uklanja redovno, za sedam dana on sazrijeva i počinju zapaljenski procesi u desnima (gingivitis) i karijes. Naime, bakterije nastanjene u plaku stvaraju kiseline koje oštećuju zube i desni. Iste te bakterije mogu biti uzročnici srčanih oboljenja i upala pluća kod starijih, slabo pokretnih osoba.

Zašto su naši zubi kariozni i desni upaljene, ako redovno peremo zube?

Najveća greška kod pranja zuba je zapostavljanje nekih nepristupačnih mjesta. Ta mjesta ne čistimo redovno, ili gotovo nikako i dopuštamo plaku da sazrije. To su najčešće prostori između zuba, površine bočnih zuba, te dio zuba uz desni. Zato je bitno da koristimo zubni konac i interdentalne četkice, kojima mehanični uklanjamo plak.

Kako da otkrijemo imamo li plak koji je sazrio?

Postoje tablete za identifikaciju zubnog plaka. Tableta se  istopi u ustima. Ona sadrži boju koja  plak u određenu boju  i ukaže Vam na mjesta na kojima se plak skuplja i koja vi ne čistite kvalitetno.

                                                                                                            Dr Goran Arlov

Kategorije: Stomatologija